2024. április 25., csütörtök
ADORJÁN

Drága bárány – olcsó malac szilveszterre

A magas takarmányárak és a húsimport lenyomta a vágósertés árát


A napokban a vágósertés ára tovább csökkent, pedig már a közelmúltban az élő sertés kilója megközelítette, sőt el is érte a 200 dináros árat. A jószágpiacon korábban talán még sosem fordult elő, legalábbis nem az elmúlt néhány évben, hogy a vágni való disznó ára kiegyenlítődött a malac árával. Jelenleg ugyanis a jószágfelvásárlók, így az adorjáni Kontakt Kft. is 200 dinárt fizet a malac kilójáért, míg a hízósertés 170–180 dinár körül alakul.

Mi az oka annak, hogy gyakorlatilag kiegyenlítődött a malac ára a hízódisznóéval? Hiszen közeledik az év vége, szilveszterre sokan vásárolnak malachúst, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A jelenség magyarázatára Borsos Csabától, a Kontakt Kft. tulajdonosától, nagybani jószágkereskedőtől kértünk magyarázatot.
– Az idei év sok tekintetben rendkívüli volt, a termény- és jószágtőzsdén rendszeresek voltak a nagy áringadozások, aminek napjainkban, így az év vége felé is szemtanúi vagyunk. Szerbiában jelenleg kevesebben és kevesebb disznót hizlalnak, mint az egyébként lenni szokott „normálisabb” években. Sokan felhagytak a hizlalással, inkább kihasználva a kedvezően magas gabonaárakat, eladják a kukoricát, búzát stb. A hizlalás jelentősen visszaesett a drága takarmány és egyéb költségek miatt. Egyik pillanatban a vágni való sertés ára megközelítette a 200 dinárt, a napokban pedig 160–180 dinár között mozog ez az ár – mondta Borsos Csaba, és úgy fogalmazott, a malac ára sosem látott mélyrepülésben van, így azok a jószágtenyésztők, akik korábban vásároltak malacot továbbhizlalásra, kétszer is meggondolják, hogy belevágjanak-e, folytassák-e a jószághizlalást, mert ha utánaszámolnak, akkor a jelenlegi árviszonyok mellett nagyon szerény jövedelemre tehetnek szert állattartásból.

– A másik ok, hogy miért is olcsó a malac, abban keresendő, hogy a sertéshúsimport korlátozása, állami szintű letiltása mellett a malacimport továbbra is zavartalanul folyik. Egy hónapja még az EU-ból a malac 130 dináros áron nagyban érkezett Szerbiába. A dán kormány például minden kiszállított malac kilója után egy euró támogatást folyósít a dán gazdáknak állami támogatás, a kivitel serkentése címén. Az Európai Unióban a hízó ára is alacsonyabb, mint nálunk, ezért a hízó ára nálunk is elkezdett lefelé kúszni, amire a mezőgazdasági minisztérium importkorlátozással reagált. Leállították az élő sertés és a fagyasztott disznóhús behozatalát, és a már kiadott behozatali engedélyeket is visszavonták. Ennek köszönhetően napjainkban stabilizálódni látszik a honi sertéspiacunk, a vágósertés ára 170 dináron megállt. Érdekes módon a mezőgazdasági minisztérium nem korlátozta a malachús behozatalát. Az Európai Unió országaiból szabadon áramlik be Szerbiába a malac, mindössze 220 dináros áron – mondta Borsos Csaba.

Mennyiért vágunk idén télen disznót?

Mennyiért vágunk idén télen disznót?

Jelen pillanatban úgy tűnik, megtörténhet, hogy olcsó malachússal ünnepeli a nép az új esztendő eljövetelét. Amíg a malac ára lefelé halad, addig például a fiatal, úgymond „nyers”, azaz szopós bárányokért már megadják a 400 dináros árat is kilónként. Erre, úgy tűnik, van kereslet, ugyanis a napokban a Kontakt Kft. két szállítmány tejes bárányt vásárolt fel a juhtenyésztőktől, a tejes bárányokat hazai és horvátországi vágóhidak veszik meg. A bárány ára emelkedik, mivel a környező országokban is alacsony a kínálat.
Ami a legfőbb takarmánynövényt, a kukoricát illeti, jelenleg 26 dináros áron vásárolják fel a forgalmazók, ennyit fizet az adorjáni Kontakt Kft. is, azzal hogy a szem nedvességtartalma nem haladhatja meg a 15 százalékot. A felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet hasonló áron veszi a tengerit, azzal a különbséggel, hogy 17 százalék nedvességig átveszik a termelőktől. Kínálat van kukoricából, a kereslet viszont gyér.