2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Jelenléti

A járványhelyzet előtti időszakban a jelenlét főnévből képzett jelenléti melléknévnek korlátozott használata volt a hivatalos nyelvben, egyrészt olyan dokumentumra utaltak vele, amely személyeknek valahol való megjelenésére, jelenlétének igazolására szolgál (jelenléti ív vagy jelenléti napló), illetve egyes tanácskozásokon, értekezleteken, tanfolyamokon a résztvevőknek személyes megjelenéséért, részvételéért járó díjat jelölte (jelenléti díj).

Amióta a diákok elektronikus eszközök segítségével időszakosan otthon végzik szokásos iskolai tevékenységeiket, azt az időszakot, amikor iskolába mennek, általában jelenléti oktatásnak nevezik: Holnaptól jelenléti oktatás lesz Szerbia minden iskolájában. – Továbbra is a jelenléti oktatást szervezik meg, erősítette meg pénteken Branko Ružić oktatási miniszter. – A családokért felelős tárca nélküli miniszter rögzítette, hogy szeptember 1-től biztonsággal elindulhat a jelenléti oktatás az iskolákban. – Az Újvidéki Egyetemen arra törekednek, hogy a legtöbb esetben jelenléti oktatást tudjanak megvalósítani. – A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) is a jelenléti oktatás újraindítását tervezi szeptembertől. – Zöldigazolványhoz köti a jelenléti oktatáson való részvételt a Sapientia EMTE szenátusa által elfogadott október 29-i határozat. – Visszaáll a jelenléti oktatás. – Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban. – A Rimaszombati járásban felfüggesztik a jelenléti oktatást. – A művészeti alapiskolákban csak az alsó tagozatos diákok részesülhetnek jelenléti oktatásban. – A szülők többsége a jelenléti oktatás híve.

Lehetséges, hogy idővel a jelenléti oktatás válik sajátos formává, csatlakozva az oktatásnak más különleges változataihoz, mint amilyen a levelező oktatás, az erdei iskola, a munkáltató oktatás, az önképzés stb. A levelező oktatásban az előadók és a hallgatók közti érintkezés főként levélbeli tájékoztatás, jegyzetek útján történik. Az erdei iskola eredetileg lábadozó és fejlődésükben visszamaradt gyermekek számára a természetben létesített tanintézmény, ahol az oktatás rendszerint a szabadban folyik, manapság pedig kiegészítő oktatási forma. A munkáltató oktatásban a gyermek érdeklődésének megfelelő tevékenységek megszervezésével és ilyenekre való ösztönzéssel helyettesítik az ismereteknek hagyományos formában való közlését, illetve számonkérését. Az önképzés valakinek iskolán kívüli, szervezett oktatás nélküli, saját erejéből való önkéntes művelődését, ismeretszerzését jelenti.