2024. április 20., szombat

A három kiválóság

Lányi-, Csáth- és Kosztolányi-est volt a szabadkai Városházán

Lányi Ernő, Csáth Géza, Kosztolányi Dezső – a Szabadkához való kötődésen kívül több közös van bennük, mint azt gondolnánk. Erről is hallhattunk szerdán este a szabadkai Városháza dísztermében, ahol a három kiválóság műveit adták elő.

Lányi Ernő egyebek közt a szabadkai Zeneiskola igazgatója és megreformálója volt, de ne feledjük azt sem, hogy ő alapította meg a Szabadkai Filharmóniát is. Csáth Géza nem csupán pszichiáteri és irodalmi munkája révén ismert, hanem zeneszerzőként is tevékenykedett. Talán kevesen tudják róla, de remek koncerthegedűs volt és zongorán is játszott. Szabadka azonban mindeddig nem rendelkezett Csáth-kottákkal, azt se nagyon lehetett tudni, hogy léteznek-e. Hosszú kutatás után, az Országos Széchényi Könyvtár által olyan műveihez sikerült hozzájutni, amelyekre Kelemen Éva zenetörténész hívta fel a figyelmet. Kosztolányi Dezső ugyebár az egyik legnépszerűbb költőnk. Ismeretes, hogy Csáth Gézával unokatestvérek voltak, de az talán kevésbé, hogy mindketten szemet vetettek Lányi Ernő fiatalabbik lányára, Heddára.

Németh György a zongoránál (Fotó: Lukács Melinda)

Németh György a zongoránál (Fotó: Lukács Melinda)

Ez az összefonódás ihlette meg az estet, amely folyamán fellépett a Garden Quartet, azaz Zsiga Pál, Slobodan Stefanović, Kiss Tamás és Molnár Viktor, kiegészülve Szűcs Dáviddal, valamint Németh György és Németh Nemes Aranka. Utóbbi Kosztolányi-verseket mondott, a rendezvény zenei részében pedig Lányi- és Csáth-zeneműveket hallhattunk.

A koncert szervezője a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulata volt, támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács.