2024. március 29., péntek

Historizmus Bácskában

Tudományos konferencia a Szabadkai Városi Múzeumban

Kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött tegnap a Szabadkai Városi Múzeumban. Az összejövetel része a Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Historizmus Bácskában című projektjének.

Tegnap a múzeumi tárgyakról, illetve a a historizmus muzealizációjáról beszéltek a kutatók, a mai napon pedig az építészetről és a műemlékvédelemről lesz szó. E területek jeles képviselői, kutatói fognak előadni, a bajai Türr István Múzeumból, a budapesti Iparművészeti Múzeumból, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárból, Szabadkáról, Nagybecskerekről és Újvidékről is.

– A bajai Türr István Múzeummal több éves eredményes együttműködést tudhatunk magunk mögött és ez a projekt is ennek a közös munkának köszönhető – emelte ki Mihájlovity Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatója az összejövetel megnyitóján. Mint elmondta, a Szabadkai Városi Múzeum tavaly szeptember elsején kezdte meg ezt a projektet a bajai Türr István Múzeummal karöltve, amely a Historizmus Bácskában címet viseli. Ennek keretein belül került megszervezésre ez a kétnapos konferencia. Mindkét nap programja érdekes témák köré épül fel, amelyeket az előadók különböző szemszögből dolgoznak fel.

A Szabadkai Városi Múzeum szakemberei komoly feladatokat vállaltak e projektben, dr. Ninkov K. Olga vezetésével. Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátorként dolgozik és a festményekért felelős, Ninkov K. Olga a bútorzattal, Ljubica Vukovic Dulić a kiadványokkal van megbízva e projektben.

N. Kovács Zita művészettörténész és a bajai Türr István múzeum igazgatója a következőket hangsúlyozta:

– A historizmus művészeti korszaka egy nagyon eklektikus, de nagyon izgalmas periódus, és ennek a megjelenési formáiról, különlegességeiről hallhatunk most a konferencián egy-egy helytörténész, néprajzkutató vagy művészettörténész előadásában. Azt gondolom, elmondható, hogy Baja a historizmus városa. Ezekben a napokban fogjuk megnyitni a historizmus bajai emlékeit bemutató új időszaki kiállításukat, amely a Szabadkai Városi Múzeum kiállításához és szakmai konferenciájához kapcsolódik.

Dr. Ninkov K. Olga, a projekt szakmai koordinátora kiemelte:

– Szabadkán a historizmus nemcsak az építészetben jelenik meg, hanem a tárgyi kultúrában is, például az öltözködésben, könyvkötészetben, a zenehallgatással kapcsolatban, evőeszközöknél, festészetben, szobrászatban és a szakrális művészetben is. A projekt része még egy nagyon érdekes vállalkozás a fiatalokkal. A Vegyészeti-Technológiai Iskola textil szakos diákjai historizmus időszakbeli ruhákat fognak varrni, majd a ruhákból a jövőben egy kis kiállítás lesz szervezve a múzeumban. A másik érdekes vállalkozás a filmmel van kapcsolatban, és ugyancsak a fiatal generációt célozza meg. Pénteken (ma) az egyik film – a Szabadkai Zeneiskola középiskolás diákjainak munkája – bemutatásra kerül, ennek témája a szabadkai neogótika, és zenei aláfestés is kíséri. A Svetozar Marković Gimnázium tanulói a neobarokkot fogják bemutatni, a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai pedig a szakrális építészetet a historizmus idején. Mindemellett természetesen készül egy kiállítás a Historizmus Bácskában címmel, amelyben a bútorok, a kiadványok, festmények, ruházatok, illetve egyéb apróságok kapnak helyet.

A tegnapi konferencia befejezése után a résztvevők egy sétára indultak el, ahol historikus épületeket tekintettek meg Szabadka utcáin, többek között a Svetozar Marković Gimnázium, valamint a Szabadkai Városi Könyvtár épületét.

A konferencián elhangzott előadásokat egy kiadványban fogják majd megjelentetni, amelyet bárki be tud majd szerezni a szabadkai múzeumban. A tanulmánykötet szerkesztői dr. Kajdocsi Lovász Gabriella, és dr. Ninkov K. Olga lesznek.

A tanácskozás pénteki napján minden érdeklődőt szeretettel várnak.