2024. március 28., csütörtök

Díjazták a kiemelkedő kutatókat

A tartományi kormány idén 40 szakembert részesített elismerésben

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár tegnap átadta az elismeréseket azoknak a vajdasági kutatóknak, akik munkájukkal kiemelkedő teljesítményt értek el a tavalyi év során. Elismerésben részesülnek a legtöbbet idézett kutatók, akik Vajdaság területén tudományos kutatóintézetekben dolgoznak, a műszaki tudományok, az orvostudomány, a jogtudomány, a gazdaságtudományok, a mezőgazdasági tudomány, a természettudományok, a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok és a sporttudomány területén. A tudomány különböző területein dolgozó kutatókat részkategóriánként díjazták, ezáltal a részterületenként legtöbbet idézett kutatót 80 000 dinárral, a másodikat 65 000 dinárral, míg a harmadik legtöbbet idézett kutatót 50 000 dinárral jutalmazta a tartományi kormány. 

– Idén első alkalommal díjaztuk a legjobb kutatóinkat, ami azért fontos, mert az akadémiai közösségünk nehéz utat jár be. Jelenleg a tudomány hanyatló időszaka után egy pozitív tendencia figyelhető meg, de ez nem elég. Sokkal jobbnak kell lennünk, és ennek egyik módja az, hogy értékeljük a tudományos közösség hatalmas erőfeszítését és energiáját – mondta a titkár, aki kiemelte, a tartományi kormány a jövőben is szeretné támogatni a kutatók munkáját, hogy jobban ösztönözze a fiatal szakembereket.

– Külön öröm számomra, hogy a díjazott kutatók között egyenlő számban vannak férfiak és nők, ami a nemek közötti egyenlőséget a gyakorlatban is képviseli. Közöttük hét kutató a világ legtöbbet idézett tudósainak két százaléka között szerepel, a Stanford Egyetem legújabb kutatási eredményei alapján – tette hozzá Zoran Milošević.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A díjazottak nevében dr. Momir Mikov köszönte meg a tartományi kormány és a titkárság támogatását.

– Az elismerés a sok éves tudományos munka és kutatás eredménye. Kitűnő bizonyíték, hogy soha nem szabad feladni. Mindennek meg lehet találni a módját, hogy elérjük a kitűzött céljainkat – mondta a kutató.

A tartományi kormány idén 40 kutatót részesített elismerésben 17 területen.