2024. április 20., szombat

Festményeken a valóság és az illúzió világa

Előadások, rendezvények a Művelődési Központban

A Művelődési Központból emlékeztetik az érdeklődőket, hogy hétfőn megnyílt Milan Pivnički – A művészet valósága és a formai szépség című kiállítása, amelyet december 16-áig lehet megtekinteni a szervezet képzőművészeti szalonjában. Pivnički portréi és tájképei megőrizték a realisztikus ikonográfiai ábrázolás elképzelését. Alkotásain keresztül a művész egy másik világba vezeti a nézőt, amivel a valóság illúzió, vagy az illúzió a valóság kérdéskörét feszegeti.
A szervezet hivatalos YouTube-csatornáján holnaptól megtekinthető lesz a Video-Bardo című előadás, amelyben Andrej Tišma beszél a Buenos Airesben zajló, azonos elnevezésű videopoézia nemzetközi fesztiválról. A rendezvény célja immár huszonötödik éve, hogy felossza, archiválja és felkutassa többek között az elméleti vitákat, és különféle előadásokat bemutató videókat.

Danilo Koprivica Palesztin akta című előadása pénteken 18 órakor tekinthető meg a szervezet YouTube-csatornáján. Megismerkedhetünk a palesztinok kultúrájával, szokásaival, vallási és etnikai különbségeivel.
Predrag Rajić geopolitikai elemző Hogyan kormányzott Trump? című előadásának negyedik részét szintén pénteken 20 órakor lehet megtekinteni.
Goran Šarić teológus és történész Franjo Tuđman – alakja és tettei című előadását szombaton 11 órakor teszik közzé a szervezet YouTube-csatornáján.