2024. április 19., péntek

Vonzóbbá tenni Palicsot

Tatjana Matić: Nem engedhetjük meg, hogy egy ilyen turisztikai gyöngyszemet elcsúfítsanak a romos épületek

Palicsra látogatott Szerbia turizmussal megbízott minisztere, aki megtekintette a településen megvalósuló infrastrukturális beruházásokat, és biztosította a helybelieket arról, hogy az általa irányított minisztérium elkötelezett az akvapark építési munkálatai befejezésének támogatásában. A minisztérium az idén 22 millió dinárt biztosított két palicsi infrastrukturális beruházásra. Pásztor István a víkendtelepet csúfító, elhagyatott és romos épületeket magába foglaló terület rendezését sürgette, ami, mint ahogy fogalmazott, nem pénz, hanem odafigyelés kérdése, ugyanakkor arról is szót ejtett, hogy a tó mellett haladó kerékpárút bővítésével a terület kezelőjének feladatkörei is kibővültek. Az eredetileg a homokos strandra megálmodott kalandpark áthelyezése és elkészítése befejeződött, és a jövőben az állatkert látogatói vehetik igénybe.

Az utóbbi időben egyre több szó esik a Palicsban rejlő turisztikai lehetőségekről, illetve ezek megfelelő kihasználásának módjáról. Az illetékesek a település kínálatának bővítését tűzték ki célul, de az elmúlt időszakban banálisnak tűnő, ám elengedhetetlen fejlesztésekre is sor került. Előbbire remek példa a jelenleg is épülő akvapark, míg az utóbbiak között megemlíthetjük a Hegedűs József utcában lévő parkoló rendezését és két nyilvános toalett felújítását. Az említett beruházások és az egyéb fejlesztések is a városi, valamint a tartományi és köztársasági kötségvetésből valósulnak meg, ami azt bizonyítja, hogy a hatalom mindhárom szintje fontosnak tartja a település felvirágoztatását.
Az elmúlt időszakban megvalósult beruházások apropóján tegnap Palicsra látogatott Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, aki Pásztor Istvánnal, Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőházának és a Park Palics Kft. közgyűlésének elnökével, valamint a városi vezetés képviselőivel egy sétát tett a palicsi víkendtelepen, valamint a Nagyparkban, közben pedig megtekintette többek között az épülő akvaparkot is. A sétát követően a jelenlévők szakmai jellegű megbeszélést tartottak, majd egy sajtótájékoztató keretében ismertették a meglátásaikat.
Pásztor István nyilatkozatában a jövőbeli feladatokra helyezte a hangsúlyt.


– A találkozó során beszámoltunk a miniszter asszonynak azokról a beruházásokról, amelyek az idén valósultak meg Palicson, de emellett számomra sokkal fontosabb volt, hogy létrejöjjön a személyes kontaktus, ami lehetővé teszi, hogy Palics ügyeiről, problémáiról elkezdjünk nyíltan beszélni. Beszéltünk azokról az ügyekről, amelyek megvalósítása nem sok pénzbe kerülne, de nagyban meghatározná a Palicsról szerzett impressziókat. Egyik ilyen ügy a víkendtelep sétánya melletti rész rendezése. Itt elhagyatott épületek, félig leégett, valamikori vállalati nyaralók, szemét és gaz van. Ezt rendbe kell hozni és ez nem pénz kérdése, hanem odafigyelés kérdése. A kérdéses területen 380 ingatlan van, amelyek egy része vagyonjogilag rendezett, másik részét a tulajdonosaik rendezik, de rengeteg olyan ingatlan van, amelyek tulajdonjogi viszonyai jelenleg rendezetlenek, és olyan épületek is vannak, amik lehet, hogy engedély nélkül épültek. Mindezt fel kell tárni, hogy rendezni tudjuk, és ebben kértem a miniszter asszony segítségét, elsősorban az anyagiak terén, hogy megteremtsük a feltételeit annak, hogy amit csak lehet, tavaszig rendezni tudjunk. A másik fontos dolog, hogy a tó körül körülbelül három kilométernyi kerékpárút és járda épült ki, mellette pedig parkosítva, füvesítve lett a terület, aminek rendezése is ránk vár, és ezen is gondolkodnunk kell – mondta Pásztor István.
Dencs Valéria, a Park Palics igazgatója arra is kitért, hogy az eredetileg a homokos strandra tervezett kalandpark elkészült az állatkert területén.
– Hálásak vagyunk azért, hogy a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium támogatja a munkánkat. Az idén a segítségükkel sikerült befejeznünk a nyilvános toalettjeink rekonstrukciójának első fázisát, aminek köszönhetően két illemhelyet teljesen felújítottunk. Emellett a kalandparkot is sikerült áthelyezni az állatkert falai közé, és ezúttal szeretném bejelenteni, hogy átadtuk a működtetőnek. Az idén szerettük volna befejezni a Hegedűs József utcai parkolót is. Ez a tervünk sikerrel járt. A hatvanegy helyet biztosító parkoló a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium anyagi támogatásával készülhetett el – fogalmazott az igazgató.
Stevan Bakić, Szabadka polgármestere szavai szerint egy konstruktív megbeszélésen vettek részt.

– A séta lehetőséget adott arra, hogy a miniszter asszonyt megismertessük egy megoldásra váró feladattal, nevezetesen a víkendtelepnél a homokos strand sétányánál lévő rossz állapotban lévő épületek, telkek rendezésével. Ezzel kapcsolatban is egy konstruktív megbeszélést tudtunk folytatni, aminek során a miniszter asszony a támogatásáról biztosított bennünket. Palics az ország hat első osztályú idegenforgalmi úticéljainak egyike, ami lehetővé teszi, hogy az illetékes minisztérium kiemelt figyelmet szenteljen neki – nyilatkozta a polgármester, aki reményét fejezte ki azzal kapocslatban, hogy az együttműködés a hatalom mindhárom szintje között tovább erősödik majd.
Tatjana Matić nyilatkozatában az akvapark befejezésének támogatásáról biztosította a helyieket.
– Minisztériumunk az elmúlt hat évben összesen több mint 293 millió dinárral támogatta a palicsi infrastrukturális beruházásokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy az idén megítélt körülbelül 22 millió dináros támogatás nem elégséges, és azon dolgozunk, hogy ezt az összeget megnövelhessük. Hiszünk abban, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után az elkövetkező években nagyobb pénzösszegeket különíthetünk el az összes első osztályú turisztikai desztináció, többek között Palics fejlesztésére. A minisztériumunk elkötelezett az akvapark befejezésének támogatásában, és bízunk abban, hogy a tartományi és lokális szervekkel közösen hamarosan megkezdheti működését ez az intézmény. Emellett a víkendtelep rendezésében is sikerült egyezségre jutnunk, hisz nem engedhetjük meg, hogy egy ilyen turisztikai gyöngyszemet elcsúfítsanak a romos épületek – mondta Tatjana Matić.