2024. április 20., szombat

Szabadka Borisszal

Városunk századfordulós múltjáról készült háromrészes dokumentumfilm-sorozat

Vasárnap tették közzé a legnépszerűbb videomegosztó weboldalon a Szabadka Borisszal című háromrészes dokumentumfilm-sorozat első részét, amely városunk századfordulós múltjába enged betekintést, és mára már elfeledett jeles személyeket, Szabadka jellegzetes épületeit mutatja be. Az első rész Szabadka kávéházairól szól. A dokumentumfilm szerzője, Tóth Borisz idegenvezető lapunknak elmondta, hogy a dokumentumfilm elkészítése hosszú folyamat volt.


– Az ötlet az előző év tavaszán a koronavírus-járvány kitöréstét követően született meg, amikor szinte minden utazási iroda kénytelen volt lakatot tenni az ajtajára. Nem lehetett utazni, turisztikai tevékenységet nem lehetett folytatni. Nekem viszont régi vágyam volt, hogy idegenvezetőként Szabadkáról szóló kisfilmeket készítsek, amelyek érdekesek lehetnek a szabadkaiaknak és azoknak is, akik nem ismerik ezt a várost. Az ATL Studio, a Vajdasági Pax Romana és a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület támogatásával sikerült ezeket a kisfilmeket megvalósítani. A forgatás során Vajda Olivér fényképész volt a segítségemre, a vágó pedig Miskolci Roland volt. A kisfilmeknek az elsődleges célja, hogy informálja az embereket, de nem a megszokott száraz módon, hanem úgy, hogy tizenöt-húsz perc erejéig a nézőt a képernyőhöz szegezze. Az alkotást úgy próbáltam elkészíteni, hogy egy témája legyen az adott epizódnak. Az első részben Szabadka egykori kávéházait mutatjuk be úgy, hogy közben szó esik ezen kávéházak tulajdonosairól, az ő életükről, az épületekről, ahol éltek, valamint arról is, hogy Szabadka hogyan kezdett fejlődni a XX. században és ebben milyen szerepe volt a vasútnak – mesélte Tóth Borisz.
Az alkotás szerzője elárulta, hogy a film forgatásával eltelt az előző év, a teljes idei évben pedig az utómunkálatok folytak. Hozzátette, mivel szerette volna, hogy a végeredmény igényes alkotás legyen, a dokumentumhoz forgatókönyv is készült. Emellett a film elkészültét alapos kutatómunka előzte meg, valamint a filmben elhangzottak hitelességét szakember ellenőrizte.
– A kisfilmek hitelességét Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója biztosította, aki lektorálta is az alkotást. Azok a képek, amelyeket felhasználtam a műsor során, olyan fényképek, amelyeket vagy a levéltárból vagy magánszemélyek gyűjteményéből kölcsönöztem. Egy olyan fénykép sem jelenik meg a képkockákon, amelynek tulajdonosa előzetesen nem adta jóváhagyását ahhoz, hogy az megjelenhessen – magyarázta Tóth Borisz.


A dokumentumfilm első részét néhány nap alatt több mint ezerháromszázan tekintették meg, így felmerül a kérdés, hogy Tóth Borisz a jövőben készít-e hasonló alkotásokat.
– Lehet akár e sorozatnak folytatása, de a nagy álmom, hogy a Hartmann csodálatos időutazása című tavaszi tematikus túra programját megfilmesítsem. Ezt a közönség élőben láthatta, de a túra részeként volt egy bevezető kisfilm is, amely elmesélte a közönségnek, hogy mi történt Hartmann Józseffel a századfordulón, hogyan került a jövőbe, és hogyan jutott vissza a múltba. A program során megjelenik egy jótündér is, aki jó útra téríti ezt a gőgös, arrogáns fiatalembert. E program megfilmesítéséhez persze támogatókra volna szükség és hatalmas munka lenne az elkészítése, de úgy gondolom, hogy ezzel új módon tudnánk betekintést nyújtani olyan emberek életébe, akik sokat tettek Szabadkáért, és akiket lassan kezdünk elfelejteni – válaszolta az idegenvezető.
A dokumentumfilm következő része, amelynek címe Szabadka, az innovációk városa, vasárnap jelenik meg, szintén a legnépszerűbb videomegosztó weboldalon. Ebben többek között szó esik majd a villamosról, a palicsi olimpiai játékokról és Szárits Jánosról is. A minisorozat befejező része pedig Szabadkát, mint a művészek városát mutatja be, Kosztolányival, Csáthtal és Munk Artúrral.