2024. április 20., szombat
4. SYNERGY WTF, ÚJVIDÉK

Egy regényes életpálya a színpadon

Multimediális produkció Milena Pavlović Barilli festőművészről

Nagyon szépen fogadta a nyelvi kisebbségi színházak IV. nemzetközi fesztiváljának székvárosi közönsége a fővárosi belgrádi Artista Művészek Egyesületének San o Mileni (Álom Milenáról) c. előadását az Újvidéki Színház Kistermében.

A színvonalas multimediális produkció Milena Pavlović Barilli (1909–1945) szerbiai festőnő életrajzának dokumentarista kutatásából született. A forgatókönyv gerincét elsősorban levelek, dokumentumok, kritikák, naplóbejegyzések, elemző szövegek képezik. Az előadás a festőnő legfontosabb életeseményeit emeli ki, megtörve remekművei prizmáján, művészete szimbólumainak nyelvén. A videórészletek számos képzőművészeti alkotásának reprodukcióját, valamint a művésznő dokumentumainak és leveleinek szkennelt változatát használják.
Az előadás edukatív, a világhírűvé vált művésznő életének és munkásságának tanulságos, rendkívül költői feljegyzése. A híres művésznő élete, érzelmileg racionális, kognitív, hullámvölgyei problematizálják és felvetik a művészi út örök témáit a művészetben. Ezek pedig a keresés, a megvalósítás, a piaci kereslet által megszabott élet, a  művészet a kapitalista világban, a művészi szabadság kérdése, a történelmi körülmények tragédiája, egyéni univerzum, a politikai szűklátókörűség...

Az előadásban Aleksandar Kovačević színpad- és jelmetervezőként, Igor Marković operatőrként vett részt.
A színpadi mozgást Aleksandra Veljković tervezte. Nemcsak Tijana Višković alakította ragyogóan a címszerepet és más szerepeket, hanem Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović és  Miodrag Kovačević is a rájuk bízott több szerepet Jelena Bogavac jeles rendezőnő-dramaturg elképzelése alapján.

 – Az előadást két éve készítettük – nyilatkozta lapunknak a rendezőnő. – Miodrag Kovačević szakmunkatársunk Milena Pavlović Barilli költeményei alapján szerezte a dalokat, amelyeket ő is ad elő. Több mint kilenc évet szánt arra, hogy tanulmányozza a festőnőnk életét és munkásságát. Amikor megjelent Tijana Višković fiatal művésznővel, akinek nagy vágya volt eljátszani ezt a produkciót független színpadon, a színésznő nagy lelkesedése és Miodrag Kovačević bámulatos dokumentáris ismeretanyaga Milenáról számomra elegendő ok volt, hogy belevágjak ebbe a projektumba. Lassanként vontunk be a csapatunkba egy-egy színészt, akivel egyébként dolgozunk a társulatunkban, és elkészítettük az Álom Milenáról jelenlegi produkcióját, amelyet a korábbi változatok előztek meg az előbbi hónapokban.

Milena Pavlović Barilli különleges, egyedülálló költőnő. Amit az őt alakító színésznő dokumentumként felolvasott az előadásban, az olyan, mint egy költemény. Különösképpen érdekes volt számomra, hogy mindez a két világháború közötti időben történt, és jól látjuk a korabeli művészek helyzetét, abban az időben, de a mai korban is. Milena élete, pályafutása szinte példa arra, milyen módon és milyen gyorsasággal, milyen kiábrándulásokkal kísérve történt a művészetbe való beavatása. Róla általában azt tudják, hogy a Vogue c. lap illusztrátora volt, ami valóban egy igazán kiváló festőnő tragikus sorsa. Ezt a róla alkotott paradigmát szerettük volna lerombolni előadásunkkal, és törekedtünk a mi művészi utunkról, a fiatal művészeknek a nagyvilágba történő beavatásáról szólni. Ezenkívül az előadás célja az ő megosztottságát, vergődését megmutatni két világ eltérő hagyományai között. Ebben az ütközésben a valóságot egyfajta módon poetizálta, ami számomra bizonyos értelemben meseszerű és varázslatos volt, mégis tele cinizmussal és annak az időnek a sötétségével, amelyben élt. Társadalmi-politikai értelemben teljesen kívülálló volt, az álmait kereste, belekerülve annak a modern világnak a gépezetébe, amely teljesen összetörte – fogalmazott Jelena Bogavac.