2024. április 19., péntek

Kovács Elvira: A gyógyszerek és gyógyászati ​​termékek piaca rohamosan fejlődik

– A törvényjavaslat összhangba hozza a hatályos jogszabályt a vonatkozó EU-s rendeletekkel – mutatott rá Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a parlament mai ülésén, amelyen a szellemi tulajdonjogokat érintő törvény volt terítéken.

A politikus elmondta, hogy a védelmi tanúsítvánnyal védett gyógyszert vagy orvostechnikai eszközt Szerbiában csak kivitel céljából lehet előállítani vagy tárolni, feltéve, hogy az adott gyógyszer vagy orvostechnikai eszköz csomagolása speciális jelölésekkel van ellátva. Egy gyógyszer vagy gyógyászati ​​termék gyártása legkorábban 6 hónappal az ország területén történő tárolásra vonatkozó tanúsítvány érvényességi idejének lejárta előtt megkezdődhet, hogy a megfelelő tanúsítvány lejártát követően kerülhessen a piacra.

Kovács Elvira rámutatott, hogy a gyógyszerek és gyógyászati ​​termékek piaca rohamosan fejlődik. Az elmúlt években rendkívül nagy mértékben megnövekedett a generikus gyógyszerek és hatóanyagaik gyártása, tette hozzá.

A szellemi tulajdonjogok jogi védelmére vonatkozó szabályok vonatkoznak például a szabadalmakra és a védjegyekre, a formatervezési mintára, a biotechnológiai találmányokra és a gyógyszerekre, mondta Kovács Elvira. Szerbia kitűnő felkészültséggel rendelkezik a szellemi tulajdonjogok területén. Korlátozott előrelépés történt az üzleti titkok védelméről szóló törvény elfogadása és a szabadalmakról szóló törvény módosításainak előkészítése terén, mutatott rá a politikus.