2024. április 20., szombat

Fizess a pénzedért!

Legkevesebb százeurós banki költség terheli az átlagpolgárt évente

A szerbiai bankok legtöbb ügyfele rendelkezik legalább egy számlával, egy fizető- és egy hitelkártyával, és emellett rendszeresen használja a mobil vagy az elektronikus banki szolgáltatások egyikét. Az átlagosnak számító ügyfél biztos lehet abban, hogy mindezekért évente legalább százeurós összeget vonnak le az egyenlegéből – írja a Novosti.

A bankok ugyanis mindent megfizettetnek: a számlavezetést és a kártyák fenntartását éppúgy, mint az átutalásokat és a készpénzfelvételt is, akár a bankautomatákat, a mobilos alkalmazásokat, az elektronikus hozzáférést vagy a tolóablakoknál kedvesen mosolygó ügyvezető szolgáltatásait használjuk a pénzünk kezelésére. A költségek nagyságáról viszont legtöbb esetben csak akkor értesülnek a lakosok, amikor kikérik az egyenlegük kimutatását.

DRÁGA, DRÁGÁBB…

A bankszámláról egy másik számlára történő utalás díja tízszeresére növekedett az elmúlt évtizedben – állítják a gazdasági elemzők. Egyes bankok még azt is megfizettetik, ha az önmaguk által vezetett két folyószámla között vándorol a pénz. Mások eltekintenek a saját rendszerükön belül történő utalások megfizettetésétől, ám a két különböző bank által vezetett számlák közötti pénzforgalom megvalósítását kivétel nélkül díjazzák a pénzintézetek. Ezért legkevesebb 45 dinárt fizettetnek utalásonként, de összegtől függően a tranzakcióért levont költség elérheti a 250 dinárt is. A legmagasabb megfizettethető utalási díj bankonként változik, és 5–15 000 dinár között mozog.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a koronavírus-járvány megjelenését követően a lakosok egyre tömegesebben kezdték el területeinken is használni a pénzintézetek által kínált elektronikus kezelési formákat is. Arról is szóltunk, hogy egyre több bank kezdte el megfizettetni a korábban ingyenes mobiltelefonos alkalmazások használatát, de újraértelmezték az elektronikus banki rendszerek használati díjait is. Az ügyfelek manapság legkevesebb 15 dinárt fizetnek a banknak akkor is, ha önmaguk végzik el az utalást. A „sürgős” opció bejelölésével pedig ez a költség elérheti a 600 dinárt is.

Az átutalt összeg növekedésével egyenesen arányos a kezelési díj emelkedése is: az elektronikus rendszereken elvégzett utalások maximális költségtérítése 5000 dinár. Egyes bankok immár kedvezményként hirdetik meg azt, ha egy hónapon belül bizonyos számú elektronikus utalást ingyenessé tesznek.

…LEGDRÁGÁBB: AZ AUTOMATA!

A legdrágább szolgáltatásnak továbbra is az számít, ha a lakos nem a saját ügyintézőjének a bankautomatájából veszi fel a számlájáról a készpénzt. Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy akár 300 dinárral is csökkenhet az egyenlegünk. Az országunkban működő 23 pénzintézet mindegyike aláírta ugyanis azt az egyezményt, mi szerint az „idegen” bank gépezetének használatáért minimum 20–300 dinárt vonnak le az ügyfeleiktől, magasabb összegek esetén pedig 3 százalékos költségtérítést is megállapíthatnak. Egyes bankok különbséget tesznek a Dina, illetve a Master vagy a Visa kártyák használata között, és kedvezményesebben számolják el, ha a másik bank ügyfele Dina-kártyával jutott a pénzéhez a bankautomatáikon.

A lakosokat leginkább az károsítja meg, ha kis összegeket emelnek fel az automatákon. A legtöbb bank ugyanis legkevesebb 200 dinárt fizettet az ügyfeleivel minden készpénzfelvétel esetén, így ugyanannyit von le akkor is, ha 1000 dinárt dob ki a gép, vagy ha 10 000 dinárt kér le az automata előtt várakozó. Egyszerű utánszámolással megállapítható, hogy míg utóbbi esetben ez csupán 2 százalékos költséget jelent, addig a kis összegnél a díjazás mértéke eléri a felvett összeg 20 százalékát.

Arra is ajánlatos odafigyelni, hogy milyen típusú kártyát használunk a bankautomatáknál. A hitelkártyával történő készpénzfelvételt ugyanis az ügyeinket intéző pénzintézet is megfizetteti. A saját bankunk ebben az esetben 350 dinárt is levonhat azért, hogy az automata nyílásából kiemeljük a kívánt összeget. A hitelkártyáknál külön figyelnünk kell arra is, hogy a törlesztőrészlet megfizettetésekor a bankunk felszámol-e 50 dináros költségtérítést. Ez ugyanis még egy olyan tétel, amelyet az utóbbi időben vezettek be a bankok.