2024. április 24., szerda

Lengyel segítség a topolyai egészségháznak

A támogatásnak köszönhetően modern, 12 csatornás EKG-készülék és új spirométer áll a betegek rendelkezésére

Rafael Perl, a Lengyel Köztársaság szerbiai nagykövete Topolyára látogatott. Az önkormányzatban Szatmári Adrián polgármester fogadta, akivel a jövőbeni együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak. Ezt követően a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője kalauzolta a jeles vendéget, ahol megtekintették a lengyel adományból vásárolt új berendezéseket is.

A nagykövet elmondta, hogy Lengyelország a közelmúltban 200 ezer adag Moderna típusú, koronavírus elleni oltóanyagot adományozott Szerbiának. Hozzátette, hogy ezenkívül számos más módon segítik országunkat. Rafael Perl a topolyai egészségházzal kapcsolatban elmondta, hogy Lengyelország 5300 eurós támogatásának köszönhetően az egészségházban egy új, 12 csatornás EKG-készüléket és egy úgynevezett spirométert tudtak átadni. Ezek a korszerű műszerek a múlt héten már meg is érkeztek, és az egészségház dolgozói már elsajátították a kezelésüket. Elmondta, hogy a két ország között nagyon jó a viszony, és külön hangsúlyozta, hogy Lengyelország támogatja Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozását. Kiemelte még, hogy Szerbia több városában adtak át a közelmúltban hasonló adományokat. Az idén hat projektet valósítanak meg Szerbiában a lengyel támogatás keretében. Az egészségügyi ellátás fejlesztése mellett az oktatás és a környezetvédelem területén támogatja Lengyelország a szerbiai önkormányzatokat. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az efféle konkrét támogatás, mint a topolyai esetben is, a lakosság közvetlen hasznát szolgálja. Topolya mellett Vrnjačka Banján, Ivanjicán és Trstenikben támogattak még az egészségügyi ellátás javítását célzó projekteket. A nagykövet a két ország közötti barátságról elmondta, hogy annak komoly történelmi múltja van, és a közeljövőben Niš városában is konzulátus megnyitását tervezik.

Dr. Illés Csilla és Rafael Perl a topolyai egészségházban

Dr. Illés Csilla és Rafael Perl a topolyai egészségházban

Dr. Illés Csilla, az egészséghez igazgatónője elmondta, hogy a koronavírus elleni harcban is nagy segítséget jelentenek az új műszerek. Ugyanis az úgynevezett post-Covid szindrómák kezelésekor nagyon fontos a keringési rendszer funkcióinak a követése, illetve a tüdő kapacitásának a mérése egyes esetekben. Ez utóbbit a lengyel adománynak köszönhetően megvásárolt spirométerrel tudják elvégezni. A 12 csatornás EKG-készüléknek is nagy hasznát veszik, digitálisan lehet rögzíteni a mérési adatait, és a páciens kartonjához azonnal csatolni tudják, így folyamatosan figyelemmel kísérhetők a paraméterek.

Azt is elmondta, hogy a Lengyelország által ajándékozott Moderna vakcinával Topolyán is megkezdték a lakosság oltását. Akik tehát ezt a fajta oltóanyagot választották, azok már meg is kapták. Eddig 40 ilyen személy volt a topolyai község területén. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy mostanra meghaladta a 12 ezret a beoltottak száma: mintegy 12.500 személy vette fel a védőoltás első adagját, mintegy 12 ezren a második adaggal is be vannak oldva. Meghaladta a napokban a hétezret azok száma, akik valamelyik védőoltás harmadik adagját is felvették már. Elmondása szerint az utóbbi időben a lakosság körében ismét nagy érdeklődés tapasztalható a védőoltás iránt.