2024. április 16., kedd

Európai szintű elismerés a vízműveknek

Novemberben két díjat is nyert a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV

A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat az elmúlt hónapban két neves díjban is részesült. November 17-én Belgrádban a Szerbiai Vízközmű Szövetség a közvállalat eddigi tevékenységét díjazta, míg november 22-én Ljubljanában az Európai Unió Házában WEP effect 2021. elnevezésű fesztiválon a vízművek által készített rajzfilm kapott elismerést. A részletekről a közvállalat székházában megtartott sajtótájékoztatón számoltak be.
Sugár György, a közvállalat igazgatója elmondta, hogy a Szerbiai Vízközmű Szövetség, amelynek a szabadkai közvállalat is tagja, tízéves fennállása alkalmából díjazta a közvállalatot. Az elismerést azzal érdemelték ki, hogy más szerbiai városok vízművinek munkáját segíti. Az igazgató kiemelte, hogy főképp a szennyvíztisztítás területén tudnak tapasztalatokat nyújtani más vállalatoknak, hiszen az országban Szabadka az egyetlen város, amely harmadlagos tisztítási hatásfokkal rendelkezik, vagyis teljes szennyvíztisztító rendszere van. Ez a rendszer 2009-ben került felújításra és azóta üzemel. E több, mint tíz évnek a tapasztalataival segítették olyan vízművek munkáját, amelyeknek jelenleg építés vagy felújítás alatt áll a szennyvíztelepe. A másik díjjal kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy azzal a vállalat egy európai szintű elismerésben részesült.
– A vízművek 2001 óta vezet egy Aquarius elnevezésű projektumot. Ennek keretében a gyermekeknek tartunk nyílt napot a közvállalatban és a víz jelentőségét oktatjuk számukra, ugyanis a vizet a legfőbb élelmiszeripari terméknek is nevezzük, amelyet óvni kell. Sajnos azonban a járványidőszakban nem tudtuk, hogy ezeket a nyílt napokat meg tudjuk-e tartani. Ezért született az az ötlet, hogy készítsünk egy rajzfilmet a gyermekek számára. Ezt az alkotást az Ecolacus projektum PR-csapatával közösen el is készítettük és benyújtottuk egy EU-s pályázatra, amellyel több, mint 60 munka közül sikerült nyernünk – nyilatkozta Sugár György.
Bíró Lívia, a vízművek felügyelőbizottságának elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy a vízművek dolgozóinak munkáját is dicsérik az elismerések. Elmondta, hogy a fogyasztók részéről érkező panaszok aránya egy százalék alatt van, ez a szám pedig nagyon ritka a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében. Kiemelkedő sikerként értékelte, hogy a vízművek tevékenységének köszönhetően a Palicsi-tó vízminősége sokat javult az elmúlt időszakban. Emellett a felügyelőbizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a közvállalat jövőre ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.
Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja gratulált a díjakhoz, és elismerését fejezte ki, hogy a közvállalat a napi tevékenysége mellett folyamatosan nagy értékű beruházásokat is megvalósít. Kiemelte, hogy 1975-ben Szabadka volt az első városa az akkori Jugoszláviának, amelynek volt szennyvíztisztítója, ma pedig az egyetlen város az országban, amely harmadlagos tisztítási hatásfokkal rendelkezik. Az Ecolacus elnevezésű projektumnak köszönhetően pedig kiépülhetett a palicsi szennyvízhálózat, megépült és üzembe helyeztek egy szivattyúállomást. Hozzátette, ez a projektum az idei évben fejeződik be. Reményét fejezte, ki hogy a nagyberuházások a Tiszta Szerbia elnevezésű projektumnak köszönhetően tovább folytatódhatnak az önkormányzat területén.
– A napi tevékenységek és a nagyberuházások megvalósításán felül a közvállalat még a polgárok képzésére is figyelmet fordít, amelyért most európai szintű elismerésben részesült. Ez úgy gondolom, hogy a városnak is, mint a közvállalat alapítójának, megtisztelő elismerés – mondta Góli Csilla.