2024. április 26., péntek

Visszahozni a természetet a városba

Új fákkal gazdagodott a Harcosok sorakozója helyi közösség parkja

A Zöld Szerbia projekt keretén belül az idén országszerte tíz város, illetve község területén szerveznek faültetési akciót. A Szerbiai Sugárzásvédelmi és Nukleáris-biztonsági Igazgatóság (SRBATOM), valamint a Color Media Communication szervezésében, illetve a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy tudatosítsák a polgárokban, a helyi önkormányzatokban és a cégekben a faültetések, valamint a fásítások fontosságát. Szabadka a kilencedik olyan város, ahol fásításra került sor, és tegnap a Harcosok sorakozója helyi közösség területén lévő parkban rendeztek faültetési akciót, amelyen részt vettek a projektben résztvevő intézmények, vállalatok képviselői is. A vendégek szimbolikusan három fát ültettek el a parkban.
Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a település eddig megvalósuló projektjeiről is szót ejtett.
– A Zöld Szerbia projektnek köszönhetően két év alatt húsz városban, illetve községben szerveztek faültetési akciót, és nagy örömünkre szolgál, hogy Szabadkán is megvalósulhatott a fásítás. A helyi önkormányzat nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. Az idén több projekt valósult meg a városban, több illegális szemétlerakót sikerült felszámolnunk, és több helyszínen sikerült fásítanunk – mondta a polgármester, aki azt is kifejtette, hogy a város részt vesz a Tiszta Szerbia projektben is, aminek köszönhetően 110 kilométerrel bővül a szennyvízhálózat.
Slađan Velinov, a SRBATOM igazgatója a példamutatás fontosságáról szólt.
– A projekt, és tapasztalataink szerint az egész társadalmunk közös célja, hogy a természetet visszahozzuk a városainkba, amit fásítással és zöldfelületek létesítésével kívánunk elérni. A SRBATOM azon dolgozik, hogy példát mutasson, és még szebbé tegye a meglévő parkjainkat. A Zöld Szerbia projekt keretében eddig országszerte többszáz facsemetét ültettünk el, és büszkék vagyunk arra, hogy Szabadkát is szebbé tudtuk tenni – fogalmazott Slađan Velinov.
A Zöld Szerbia egyik partnere a Vajdaság Erdei Közvállalat is, amelynek képviseletében Kókai Roland igazgató nyilatkozott a médiának.
– A közvállalatunk második éve támogatja a Zöld Szerbia projektet, és emellett is számos hasonló akció partnere. A lakott területek fásításával megpróbáljuk felhívni a polgárok figyelmét a környezettudatos életmódra, valamint a természeti értékeink védelmére. Ma Szabadkán hússzínű vadgesztenyét (amely remekül viseli a városi környezetet, és amely tavasszal virágzik), japán díszcseresznyét ( amelynek nincs élelmiszeripari jelentősége, viszont egész évben attraktív, egy virágfelhőre hasonlít), valamint gyertyánt ültettünk, amelynek lombkoronája piramis alakú, és 150 évig is elél, mindeközben pedig hatalmasra megnő – nyilatkozta Kókai Roland.
A fásítási akciót minden településen más-más ország szerbiai nagykövetsége támogatja. A szabadkai faültetés Ausztria nagykövetségének segítségével valósult meg. A rendezvényen jelen volt Nikolaus Lutterotti nagykövet is, aki felszólalásában Szabadka szépségeit dicsérte.
– Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy ma itt lehetünk ebben a csodálatos városban. Egy fa ültetése a legjobb módja a globális felmelegedés és a környezet pusztulása elleni küzdelemnek. Egy fa nemcsak megköti a szén-dioxidot, hanem egyéb előnye is van, tisztítja a levegőt, megköti a vizet, és a fa, illetve az erdők sokak számára biztosítanak bevételi lehetőséget. Remélem, hogy a mai faültetés fontos szimbóluma a környezetvédelemnek, ugyanakkor abban is bízom, hogy e szép város polgárai is örömüket lelik majd benne – fogalmazott Ausztria nagykövete.
A faültetési akció támogatója az OTP Bank, a Lidl, valamint a Telenor.