2024. április 24., szerda

Új növényvédelmi kihívások

Mezőgazdasági előadásokat tartottak Szenttamáson

Az Újvidéki Mezőgazdasági Kar tanárai, dr. Bagi Ferenc és dr. Aleksandar Sedlar a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazda hálózatával karöltve növényvédelmi előadás-sorozatot indítottak több vajdasági településen. Az előadásokat a Vajdasági Felsőoktatási és Tudományos-kutatási Titkárság támogatja.

Az előadás-sorozat címe a A vajdasági magyar termelők ismereteinek bővítése a termesztett növények legjelentősebb betegségeiről és a védekezés lehetőségeiről. A szenttamási községháza nagytermében szervezett vetítéssel egybekötött előadás házigazdája Paracki Lívia helyi falugazdász volt.
Dr. Bagi Ferenc növénykórtant oktat és előadásában az aktuális, illetve újonnan megjelent kórokozókra hívta fel a figyelmet. A szakember hangsúlyozta, az egyre szembetűnőbb klímaváltozás új növényvédelmi kihívásokat von magával, így olyan kórokozók is megjelentek Vajdaságban, amelyek korábban nem voltak jelen. Egyre nagyobb mértéket ölt a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság, amelyet a Flavescens doree nevű kórokozó idézi elő, és amelyet az aránylag nemrégiben behurcolt amerikai szőlőkabóca terjeszt. Potenciálisan nagy veszélyt jelent az Európában már megjelent, de hazánkban még nem ismert Xylella fastidiosa nevű baktérium. Egyúttal kiemelte, baktériumos betegségek jelentek meg a görögdinnyén és a csonthéjas gyümölcsökön is.

Az előadás keretében dr. Bagi Ferenc bemutatta a Délvidékért Kiss Alapítvány, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia Domus szülőföldi szenior pályázati rendszere által támogatott kutatásait is. Ezeken keresztül bebizonyosodott, hogy az útszéleken és elhagyatott udvarokban fejlődő csonthéjasok magas százalékban fertőzöttek szilvahimlő-vírussal, következkésképpen fertőzési forrást jelentenek az újonnan ültetett csonthéjas ültevényekre nézve. A másik kutatás keretében a szőlő fertőző leromlás vírus (GFLV) és a szőlő levélsodródás víruscsoport (GLRaV 1-3) jelenlétét és elterjedtségét mutatta be Vajdaságban.

A szakember szerint sajnos elmaradhatatlan növénykórtani téma az idei kukorica kedvezőtlen egészségi állapota, hiszen az aszályos év kedvezett a kukoricaszemben veszélyes gombamárgeket képező Aspergillus fajok megtelepedésére.

Dr. Alekandar Sedlar a permetezéstechnika és a permetezőgépek karbantartásának jelentőségét emelte ki. Szavai szerint amikor egy-egy permetezés után elmarad a várt hatás, leggyakrabban a permetezőszer hatékonyságának elmaradására gyanakszunk, pedig a hatékonyság a szer fajtáján kívül jelentősen függ a kijuttatás módszerétől. Növényfajtától, környezeti feltételektől függően fontos kiválasztani a legalkalmasabb permetezőfejet, de fontos a permetezőgép gyorsaságának, a permetlé mennyiségének, és az alkalmazott kijuttatási nyomásnak az összhangja is.