2024. április 20., szombat

Szeméttelep-rendezés Verbászon

A Čistoća munkaegység az őszi avart és a növényi hulladékot is begyűjti és elszállítja

A verbászi Komunalac Közvállalat erőgépekkel négy nap alatt rendbeszedte az épülettörmelékkel teli szeméttelepet, ahonnan mintegy 15 ezer köbméter hulladékot szállítottak el. A szeméttelep rendbetétele a községi közigazgatási hivatal felügyelő szolgálatának rendelete alapján történt.

Mladen Pavlović, a közvállalat Čistoća munkaegységének vezetője elmondta, a város szélén lévő Milivoj Čobanski utca végén, az egykori Mepol üzem közelében található mintegy 20 ezer négyzetméteres épülettörmelék-lerakó rendbeszedéséhez és a talaj elsimításához több lánctalpas munkagépet alkalmaztak.

− Az idén negyedik alkalommal tartották meg az ún. épülettörmelék-szeméttelep rendezését. Napról napra tanúi vagyunk annak, hogy egyre nehezebb a terület megközelítése, hiszen egyesek a telep bejáratánál kiöntik a szemetet és így elzárják az utat a törmelék, a föld és egyéb építőanyagok elhelyezésére szánt helyre – magyarázta Pavlović.

Szavai szerint a nagy mennyiségű épülettörmelék mellett a polgárok az egyéb kommunális, valamint a nagyméretű hulladékot is idehordják, holott innen mindössze néhány száz méterre található az erre a célra kialakított és a Čistoća által karbantartott városi hulladéklerakó, ahol díjmentesen otthagyható a kommunális hulladék.

− Az épülettörmelék-lerakó kizárólag erre a célra használható, mert csakis így biztosítható a nagy terület folyamatos karbantartása. A polgárok azonban ezt figyelmen kívül hagyják, és a hulladékot gyakran a telephely melletti esővízelvezető árokba öntik, amivel még inkább megnehezítik a terep rendezését, hiszen az itt dolgozóknak gyakran túlórázniuk kell, hogy mindent kitakarítsanak – mondta a munkavezető.

Hozzátette, az utóbbi néhány évben Óverbász ezen részét urbanizálták és kibővítették. Azok, akik nem épülettörmeléket szállítanak ide, el kellene gondolkodniuk azon, hogy a gyárakon és vendéglátóhelyeken kívül itt találhatók a polgárok lakóházai, kertjei is, és hogy a település ezen részén gyerekek nevelkednek, akiknek ugyanolyan joguk van az egészséges környezethez, mint a város más részén élőknek.

Mladen Pavlović elmondta azt is, hogy a vállalat dolgozói szombaton megkezdték a kerti és a növényi hulladék elszállítását a városból, a községhez tartozó falvakban pedig a jövő hét folyamán végzik ezt a munkát.

− A városi parkokban és közterületeken a múlt héten indult az őszi nagytakarítás, ezen a héten pedig a községhez tartozó településeken is elszállítjuk a szemeteskukák mellé zsákokban kirakott kerti hulladékot és az összegyűjtött falevelet – fogalmazott Pavlović. A vállalat dolgozói ma Sóvén (Ravno Selo), holnap Ókéren (Zmajevo), csütörtökön Kiskéren (Bačko Dobro Polje) gyűjtik a zsákokat.