2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Őrület Dzsiddában

Max Verstappen nyolc pont előnnyel érkezett a szezon utolsó előtti futamára, amelynek egy új helyszín, a szaúd-arábiai Dizsidda szupergyors kanyarokkal tűzdelt, villanyfényes utcai pályája adott otthont. Lewis Hamiltonnal szembeni bajnoki csatája pedig a hétvégén a végletekig kiéleződött, egy olyan zűrzavaros versenyen, amit még napokig kell emésztgetni, hiszen több vitatott manőver és egy ütközés is történt a két esélyes között. A pole-ba Hamilton állhatott fel, a holland pedig a harmadik helyre, miután az időmérőn a leggyorsabb köre végén a falnak ütközött. Ám ez már csak apró mellékszál maradt a vasárnap fényében, amikor három állórajtra is sor került a balesetek okozta két piros zászlós leállás miatt. Az egyiken még Esteban Ocon is az élre került, a futam azonban Hamilton és Verstappen többfelvonásos, a szabályosság határait feszegető drámáját hozta. A csúcspont akkor jött el, amikor a hollandnak pályaelhagyás miatt át kellett adnia a vezetést, ám olyan helyen fékezett hirtelen, ahol a brit erre nem számított, így hátulról belerohant, de mindketten folytatni tudták. Verstappen végül 15 másodperc büntetést gyűjtött össze, de enélkül is Hamilton nyert, ezzel pontegyenlőséget állított fel a tabella élén a hétvégi abu-dzabi szezonzáró előtt! A csapatok közt viszont a Mercedes ellépett az Ocont a befutó előtt legyorsuló Valtteri Bottas harmadik helye, valamint a Charles Leclerc-rel ütköző Sergio Pérez kiesése révén.

A Szaúd-arábiai Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (Mercedes) 2:06:15,118, 2. Max Verstappen (Red Bull) +21,8 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) +27,5, 4. Esteban Ocon (Alpine) +27,6, 5. Daniel Ricciardo (McLaren) +40,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 369,5 pont, 2. Hamilton 369,5, 3. Bottas 218, 4. Pérez 190, 5. Leclerc 158 stb. Csapatok: 1. Mercedes 587,5 pont, 2. Red Bull 559,5, 3. Ferrari 307,5, 4. McLaren 269, 5. Alpine 149 stb.