2024. április 19., péntek

Washington szankciókkal sújtja Iránt az emberi jogok megsértése miatt

Washington újabb szankciókkal sújtott kedden tucatnyi iráni jogi és fizikai személyt „az emberi jogok Iránban történő nyilvánvaló megsértése" miatt, miközben folytatódtak az iráni atomprogramról kötött megállapodás megmentése szempontjából kulcsfontos tárgyalások.

Ezek az intézkedések egyebek mellett az iráni biztonsági erőknek a rendvédelemmel (LEF) és a terrorizmus elleni harccal (NOPO) megbízott különleges egységeit érintik a tüntetők elleni elnyomás miatt – olvasható a szankciókat kiszabó amerikai pénzügyminisztérium közleményében.

A két jogi személyt azzal vádolják, hogy „az iráni kormány nevében" "súlyosan megsértették az emberi jogokat Iránban élők, illetve iráni állampolgárok és állandó lakosok, valamint a családtagjaik esetében" – áll a közleményben.

A büntetőintézkedések által érintettek között szerepel Haszán Karami, a LEF, valamint Mohszen Ebrahimi, a NOPO különleges egységeinek a parancsnoka.
A szankciókkal amerikai illetékesek szerint a zahedani és ispaháni börtönöket is sújtották, mert ott fogvatartottakat végeztek ki.

Az amerikai kormányzat „a jövőben is küzdeni fog a tekintélyelvűség ellen", és népszerűsíti azt a tényt, hogy „az egyéneket felelősségre vonják, ha erőszakosan elnyomják azokat, akik alapvető emberi jogaikat és szabadságjogaikat kívánják gyakorolni" – írta közleményében Andrea Gacki, a minisztérium Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatalának (OFAC) igazgatója.