2024. április 25., csütörtök

Šekler: Az omikron legfőbb tünete a nagy fáradtság

Milanko Šekler virológus elmondta, hogy a dél-afrikai orvosok kutatásai szerint a koronavírus új törzse, az omikron kétszer olyan könnyen terjed, mint a delta variáns, de sokkal enyhébb klinikai képet mutat.

– Az omikron enyhébb klinikai képet mutat, tüdőgyulladás és láz nélküli, rövid ideig tartó megfázásnak tűnik, a legfőbb tünete pedig a több napig tartó iszonyatos fáradtság. Ha kórházi kezelésre szorul a páciens, ez átlagosan kettő és nyolc nap közötti, de sokan tünetmentesen vészelik át a betegséget – nyilatkozta Šekler a Szerbiai RTV-nek.

Hozzátette, hogy az omikron esetében az a legfontosabb, hogy nem sokan vesztik életüket a szövődményekben, ha kórházba kerülnek. Dél-Afrikában a kórházba került fertőzöttek több mint 75 százalékának nincs szüksége oxigénellátásra.

– A világjárvány egyfajta fegyverszünettel fog végződni köztünk és a vírus között. Be kellett volna oltatni magunkat, és be kellett volna tartani az intézkedéseket, és a vírusnak kevésbé kellett volna fertőzővé válnia, vagyis könnyebb klinikai képeket kellett volna mutatnia – mondta a virológus.