2024. március 29., péntek

Tiodorović: A kínaiak olyan vakcinát készítenek, amely megvéd a mutációktól

Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságtörzs tagja szerint a kínaiak olyan vakcinát készítenek és tesztelnek, amely véd a legtöbb koronavírus-mutációval szemben. Tiodorović arra is felhívja a figyelmet, hogy ami az omikron új vírustörzset illeti, a jelentések azt mutatják, hogy a beoltottak sokkal védettebbek akkor is, amikor új törzs fenyeget.

– A gyógyszerek hatnak, ameddig hatnak, a vírus elmúlik, a klinikai kép rendeződik míg a beteg felépül, de ez nem a végső megoldás. A végső megoldás mindig a védőoltás. A vakcina az, amely hosszabb védőhatást biztosít az emberek biztonságának megőrzése érdekében – mondta az epidemiológus a Blicnek.
Hozzátette, hogy a kínaiak bejelentették, olyan oltóanyagot készítenek, amely a koronavírus minden típusára hatással lesz, de meg kell várni a vizsgálatokat, amelyek, mint mondja, nem olyan egyszerűek.
– Nemcsak azt kell vizsgálni, hogy mennyi antitestet termelnek, hanem azt is, hogy okoznak-e valamilyen mellékhatást, van-e valamilyen reakció – jelentette ki Tiodorović.
Hozzátette: az adatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol egy új törzs megjelenik, sokkal védettebbek azok, akiket beoltottak.
– A védőltás az egyetlen megoldás és a helyes út. Ismételten arra kérem az embereket, hogy oltassák be magukat – hangsúlyozta a járványügyi szakember.