2024. április 25., csütörtök

Dmitrović: Ötven négyzetméteres lakásokban nem lehet három gyermeket nevelni

Szerbia a demográfiai csatát nem városokban, hanem a vidéki vagy a külvárosi településeken tudja megnyerni – nyilatkozta Radomir Dmitrović népesedéspolitikai és családügyi miniszter.

– A demográfiai kép javításához legalább háromgyerekes családokra van szükségünk, ami 50 négyzetméteres lakásokban nem kivitelezhető. Minden könnyebb ott, ahol van tíz hold föld, könnyebb gyereket nevelni, családot bővíteni – mondta Dmitrović.

A miniszter szerint a kedvező demográfiai mutatók a tudatosságon és az egészséges értékrenden múlnak, amelyet helyre kell állítani.

– A többgyermekes családok vannak a legrosszabb anyagi helyzetben. Olyan családok ezek, amelyeknek a gyermek az élet értelme – tette hozzá.

Tavaly csaknem kétszer annyi állampolgár halt meg Szerbiában, mint ahány csecsemő született a születési és a halotti anyakönyvek 2020-as adatai szerint, 61.693 baba született és 114.954 személy hunyt el. 2020-ban 13.991-el többen hunytak el, mint egy évvel korábban (100.963).

Szerbiában 1992 óta negatív a természetes szaporulat, számos községben már az 1960-as évek óta az. Minderre hatással volt a lakosság számának csökkenése, de a gyermekvállalásban részt vevő fiatal generációk számának csökkenése és a lakosság átlagéletkorának növekedése is.