2022. január 25., kedd

Egyszerűbb gyerekkor, meghitt ünnep

Új hagyományt teremt az élő adventi kalendárium ablakkeresős rendezvénye

Idén a karácsonyi programok kínálata több vajdasági községben újabb eseménnyel bővült. A gyerekek és felnőttek számára is izgalmat tartogató élő adventi kalendárium a közösségi média felületén szerveződik, lehetőséget biztosítva a résztvevők számára, hogy az idei várakozás időszakában kissé kiléphessenek a bevásárlóközpontok kavalkádjából, és sétára induljanak estéről estére, kutatva a világító adventi ablakok meghitt fényét. A zentai Kiss Noémi három gyerek édesanyjaként mindig kereste a lehetőségét annak, hogy a karácsonyt megelőző készülődés igazi élményt jelentsen a kicsiknek. Az internetet böngészve talált rá erre az ötletes kezdeményezésre.

Kiss Noémi a gyermekeivel (Fotó: Privát archívum)
Kiss Noémi a gyermekeivel (Fotó: Privát archívum)

– Az Egyszerűbb gyermekkor nevű csoportban az egyik anyuka írt az adventi ablakkeresésről. Azonnal megtetszett, olvasgatni kezdtem, mi is ez, hogyan is működik pontosan. Magyarországon is számos település kapcsolódik be minden évben. A lényege tulajdonképpen az, hogy december 1-je és 24-e között mindennap más ház ablakában gyullad fel az adventi fény, a klasszikus adventi naptár aktuális számával. Karácsonyhoz közeledve egyre több ablak világít, végül szentestére egy időben gyúl ki az összes. Azt, hogy melyik nap hol található majd a városban a „kinyitandó ablak”, az adott reggel kiposztolt térképrészletből, feladványból tudhatják meg az érdeklődők, a rendezvény Facebook-eseményénél. Időközben értesültem arról is, hogy Adán már belekezdtek a szervezésbe, így a tőlük kapott útmutatás alapján Szabó Emília zentai édesanya biztatására belefogtunk mi is. Hatalmas meglepetésünkre nagyon nagy volt az érdeklődés, összefogás, így gyorsan sikerült mindent megszervezni. Izgatottan várjuk, hogy kezdetét vegye a játék!

Mit gondolsz, miért ennyire népszerű napjainkban egy befelé fordulást, elcsöndesedést szorgalmazó rendezvény?

– Hiszem, hogy ez nagyon szép családi, közösségi élmény lesz minden érdeklődő számára. Télen hajlamosak az emberek kicsit ellustulni, begubózni, ráadásul a járvány is rányomja bélyegét a mindennapjainkra. Kapcsoljuk ki a televíziót, hagyjuk otthon a mobiltelefonunkat, fogjuk meg gyerekeink, párunk, barátunk kezét, és induljunk sétálni! Ha megtaláltuk a keresett ablakot, álljunk meg egy pillanatra, emlékezzünk vissza picit a gyerekkorunkra, és azzal az egyszerűséggel csodáljuk a szép fényeket! Sajnos ebben a rohanó világban újra meg kell tanulnunk felfedezni, meglátni az egyszerű, tiszta dolgokat, és örvendeni nekik.

Édesanyaként ezt tartom a legfontosabbnak, gyerekeinknek is ezt kellene megmutatnunk! Hangolódjunk a karácsonyra, de ne ajándékok után futkosva idegesen, rohanva. A téli, hideg délutáni séta, a csillogó gyermeki szempár, ahogy a kivilágított ablakok után kutat… majd örvend, ha nem várt meglepetést is tartogat egy-egy ház. Valahol ebben látom a varázsát az élő adventi kalendáriumnak. A legtöbb szülő arra törekszik, köztük mi is, hogy valódi, békés gyermekkort tudjunk biztosítani a gyerekeinknek, felesleges tárgyak, felesleges stresszforrások eltávolításával, kizárásával. Ilyenkor a fogyasztói társadalom még nagyobb fokozatra kapcsol, mindenki rohan, frusztrált. Ezt a gyerekek is érzik, holott nekik a nyugodt családi kapcsolódásra, a megszokott, ismert rituálékra van szükségük. Ettől biztonságban érzik magukat, kiegyensúlyozottabbak, talán könnyebben kezelik az őket körülvevő rengeteg ingert, ami éri és gyakran túlpörgeti őket. Megvehetjük a világ összes játékát, de attól ő még elveszett lesz, ha nem biztosítjuk számukra a minőségi időt és figyelmet. Ezért biztatok mindenkit, hogy vegyen részt ezen az eseményen! Sétáljunk egyet, beszélgessünk közben, meséljünk a kicsiknek, hallgassuk meg, ismerjük meg őket! Mondjuk el nekik, hogy miről is szól valójában a karácsony, mi az igazi értéke! Csodáljuk csillogó szemmel a feldíszített ablakokat, hiszen lehet, hogy a függöny mögött ott lapul egy másik csillogó szempár, aki az ablakon lévő hópelyhet készítette!

Csinos Melinda pedagógus és Fodor Šimoković Szandra tanár is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez:

Csinos Melinda: – A programba kedves barátnőm vont be, nem volt kérdés, hogy van-e kedvem hozzá, azonnal igent mondtam, tudtam előre, hogy ez tökéletes adventi előkészület lesz a családdal, igazi élményszerű ráhangolódás a karácsony ünnepére. Az elmúlt években mindig a ház díszítésével, a csokikalendárium mindennapos nyitogatásával, mézeskalácssütéssel vártuk ezt a csodás ünnepet, s idén most csatlakozik hozzá a számos ablakdíszítés és a többi kivilágított, varázslatos ablak feltérképezése is.

Csinos Melinda a gyerekeivel készülődik az ablakdíszítésre (Fotó: Privát archívum)
Csinos Melinda a gyerekeivel készülődik az ablakdíszítésre (Fotó: Privát archívum)

Fodor Šimoković Szandra: – Felsőhegyen sok kisgyerekes családot ismerek, így amikor értesültem a programról, arra gondoltam, néhányukkal felveszem a kapcsolatot, és megkérdezem, volna-e kedvük részt venni. Villámgyorsan összejöttünk a csoportban annyian, amennyi kell a program megvalósításához, és létrehoztuk a Facebook-eseményt. Az én szerepem ebben az eseményben csupán annyi volt, hogy keretet adtam a roppant segítőkész és aktív szülőket, nagyszülőket felölelő helyi kezdeményezésnek. Reményeim szerint hagyományt teremtünk ezzel Felsőhegyen. Már most nagyon sok ötletet felvetettek a szervezőtársak, amelyek mindegyike nagyon jó és érdekes, de idén idő hiányában már sajnos nem tudjuk megvalósítani. Viszont jövőre ezekkel az ötletekkel tudjuk majd gazdagítani és színesíteni az eseményt.

Hogyan kell elképzelni a részt vevő szervezők feladatát?

F. Š. Sz.: – Maga a dekoráció viszonylag könnyen és alacsony költségvetésből vagy akár ingyen is megoldható, hiszen csak némi kreativitást igényel, és fel lehet hozzá használni a már meglévő karácsonyi díszeket is, vagy például papírból is lehet különböző formákat kivágni, és azokkal feldíszíteni az ablakokat. Én magam is ezt az elképzelést követtem, mert elsősorban az volt a célom, hogy minél inkább bevonhassam a gyermekeimet a készülődésbe, kézműveskedjünk, kreatívkodjunk, és együtt, közösen készítsük el a kitalált dekorációt.

Fodor Šimoković Szandra  (Fotó: Privát archívum)
Fodor Šimoković Szandra (Fotó: Privát archívum)

Cs. M.: – A gyermekeim nagyon lázba jöttek, amikor elmeséltem nekik, milyen szuper program vár ránk karácsonyig. Egyből azon kezdtek el gondolkodni, hogyan is díszítsük ki a saját ablakunkat. Mi a 3-as számot választottuk. A terv az volt, hogy együtt kiválogatjuk a meglévő karácsonyi díszekből, hogy mi kerüljön az ablakunkba, illetve hogy ezeken kívül miből készítsük el a számot. Egy sablon alapján kinyomtattuk, kivágtuk, és kihelyeztük az ablakba. Természetesen mindent a gyerekekkel együtt csináltunk, ők voltak az alkotók, én pedig a segítő. A fő cél, hogy a gyerekek ötleteljenek, tervezzenek és alkossanak, mi, szülők pedig segítsük őket a háttérből.

Gyerekekkel foglalkoztok hivatásszerűen, és gyerekeket is neveltek. Mit gondoltok, mi lehet a jelentősége az élő adventi kalendáriumnak a gyerekek életében?

F. Š. Sz.: – Tekintettel a viharos másfél évre, ami mögöttünk van, minden eddiginél nagyobb szükségünk van nekünk, felnőtteknek is, és a gyerekeknek is arra, hogy a felborult szociális kapcsolataink helyreálljanak. Azt hiszem, ez az esemény kiváló alkalom erre, mert valóban egy emberként fogtunk össze az első pillanattól kezdve, a gyerekek pedig már tervezgetik, miként fognak csoportokba verődve sétálni, és keresni az adventi ablakokat. Ugyanígy fontosnak tartom azt is, hogy ebben a rohanó, felgyorsult világban le tudjanak picit lassítani az emberek, és megtapasztalják azt, amiről az adventi időszak szól: a csendes, reményteljes várakozást és készülődést családtagjaik, szeretteik körében. Bízom benne, hogy sok szülő is kedvet kap majd ahhoz, hogy elkísérje a gyerekét erre a kis játékos sétára, mint ahogyan már több nagyszülő is mesélte, hogy bizony ők is alig várják, mert sokan szoktak egészségügyi sétát tenni esténként a faluban. Ezt a sétát tesszük majd kicsit ünnepibb hangulatúvá. Az elmúlt időszak sajnos felerősítette a fiatalok körében amúgy is nagyon jellemző problémát, a túlzott számítógép- és telefonhasználatot. Remélem, hogy a napi kis sétával mozgásra ösztönözzük őket, kimozdítjuk a telefon, a tablet mellől, és visszakanyarodnak a kortársakkal való játékhoz, beszélgetéshez.

Felsőhegyen már advent első vasárnapján elkezdődött az ablakkeresés (Fotó: Privát archívum)
Felsőhegyen már advent első vasárnapján elkezdődött az ablakkeresés (Fotó: Privát archívum)

Cs. M.: – Pedagógusként és szülőként is úgy vélem, hogy ezt a programot fiatalok és felnőttek is egyaránt fogják élvezni. Olyan, mint egy igazi kincskereső játék. Közelebb kerülhetünk egymáshoz az adventi időszakban, mely a szeretetről, a családról, a másoknak való segítésről és a várakozásról szól. Régóta tudjuk, hogy a gyermek-szülő játéknak nagyon sok pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére. Hatalmas ajándékként élik meg, ha most még jobban igyekszünk rájuk figyelni, és időt szentelni nekik. Maga az alkotás és a játék öröme ötvöződik ebben a közösségi élményben. A díszítés folyamata alatt fejlesztjük a gyermekeink finommotorikáját, fantáziáját, gondolkodását, kreativitását. Az ablakkereső játék pedig egy igazi logikai feladvány, a térképolvasás gondolkodásra készteti őket, megfigyelőképességüket fejleszti, és végül az ablakok megtalálása sikerélményt jelent, ami még az önbizalom erősítésére is szolgál. A közösségi élményeknek, eseményeknek rendkívül fontos szerepük van a mai rohanó világban. Nagyon erős érzelmeket tud kiváltani a közösséghez való tartozás. Az élmény átélése után az emberek boldogabbak lesznek, ezeket fel tudják újra idézni és átélni képzeletben. Bízom benne, hogy ez az élmény is feledhetetlen lesz mindannyiunk számára, és jövőre is örömmel díszítjük majd az ablakainkat, és készülünk a várva várt ünnepre.