2024. április 19., péntek

„Nem tűrjük az erőszakot!”

A Színes Szilánkok Diákszínpad bemutatója konkrét megoldásokat sugall

Felkavaró, katartikus hatású volt a közönség számára az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad kortárs erőszakról szóló, bámulatosan tömör és színvonalas előadása, amelynek bemutatójára a székvárosi Újvidéki Színház nagytermében került sor.

Figura Terézia rendezőként, koreográfusként és „mindenesként” bámulatos munkát végzett. Igen összetett, precíz, hatásos előadást „szült meg” a tehetséges, koruktól függetlenül igen érett diákszínjátszókkal. Az Újvidéki Színház sokoldalú színművésznője, aki maga is diákszínjátszó volt, és hosszú éveken át foglalkozik a Színes Szilánkok folyamatosan megújuló csapatával, a produkció különösen érzékeny, aktuális témájának a szövegét a gyermekek saját élményei és a maga édesanyai tapasztalata alapján állította össze néhány idézet felhasználásával. Elérte azt, ami a célja volt ezzel a darabbal: a terápiás hatást mind az alkotókra, mind a nézőkre nézve. Figura Terézia a társadalomban igen elharapózott kortárs erőszak összetett témájára döbbentette rá a nézőt, a bántalmazás igen súlyos testi-lelki sebeire, következményeire és helyrehozhatatlan tragédiáira, mivel nem foglalkozunk a probléma megoldásával. A témának szereplői a bántalmazottak és a bántalmazók, azok szülei, az osztálytársak, a pedagógusok. A produkcióban megfogalmazta a konkrét módot arra, hogyan lehet közösen megoldani azt az erőszakot, amit semmilyen körülmények között senkinek nem szabad eltűrnie.

A közönség egyes tagjainak véleménye szerint ez a mély üzenetű produkció, ha bemutatásra kerül majd fesztiváli közönségnek, továbbá diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak az iskolákban, felrázza a közönyből a magukat felelősnek tartó embereket, hogy megtegyenek, amit csak megtehetnek, hogy minden gyermek, fiatal biztonságban éljen, növekedjen, tanuljon.

Az előadás eljátszható minden közegben, mert úgy készítették, hogy szépen olvasható szerb felirattal, jó fordításban követhessék a nem magyar ajkú nézők is.