2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Pánik helyett odafigyelés

Szerbiában van elegendő védőoltás – Tovább csökken az esetszám

A jelenlegi járványmutatók a korábbiakhoz képest kedvezőbbek, ám továbbra sem annyira, hogy indokolt lenne jelentősebb mértékben enyhíteni a korlátozásokat, vagy kevésbé odafigyelni a járványra – értékelte Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a K1 tv reggeli műsorában. A folytatásban abbéli reményének adott hangot, hogy járványügyi szempontból a következő év az előző kettőhöz képest jóval kedvezőbb lesz, már csak azért is, mert mind több innovatív Covid–19 elleni gyógyszer és védőoltás áll rendelkezésre a világon.
Az államtitkár szerint egyelőre nem reális annak a felvetésnek a megvalósítása, hogy a koronavírus elleni védőoltást bizonyos társadalmi csoportok számára kötelezővé tegyék Szerbiában, az pedig, hogy a Covid-beléptető alkalmazását bármilyen szinten és szempontból kiterjesztik-e, a járványhelyzet alakulásától függ. Megkezdődött a családi védőszentek napjainak időszaka, hamarosan mind több szerbiai utazik külföldről haza, majd jönnek a karácsonyi és az újévi ünnepek. Ezek járványügyi szempontból mind kockázatos események – emelte ki Đerlek. Mint hozzátette, a helyzet alakulása mindenekelőtt a polgárok magatartásától függ.
Azzal kapcsolatban, hogy a számításokkal ellenben az egészségügyi válságstáb múlt héten miért nem foganatosított szigorúbb korlátozásokat, elsősorban éppen a felsorolt kockázatok miatt, Đerlek megismételte Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter kijelentését, miszerint az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Emellett az sem elhanyagolandó tény, hogy Szerbia csakis akkor képes sikeresen küzdeni a járvány ellen, ha a gazdaság termel, hiszen az innovatív gyógyszerek rendkívül drágák – emelte ki Đerlek, majd emlékeztetett, hogy ezeknek a gyógyszereknek az első szállítmánya ebben a hónapban esedékes.
A koronavírus omikron variánsával kapcsolatban az államtitkár közölte, hogy jelenlétét egyelőre nem bizonyították az illetékes szerbiai laboratóriumok, kiemelvén, hogy a pánik semmiféleképp nem indokolt, ám érdemes óvatosnak lenni és odafigyelni a helyzet alakulására, „mivel az eddigiekben az új vírusvariánsok nem hoztak semmi jót".
Đerlek elmondása szerint az országban eddig nagyjából a felnőttek 58-59 százaléka oltatta be magát a koronavírus ellen, a védőoltás harmadik dózisát nagyjából 1,4 millió polgár vette fel. Mint kiemelte, a kutatások azt bizonyítják, hogy a harmadik, az emlékeztető oltás rendkívül fontos a vírus megfékezése szempontjából. Más országokkal ellenben Szerbiában nem jegyeznek vakcinahiányt – közölte Đerlek, rámutatván, hogy rendszeresen érkezik a Pfizer–BioNTech védőoltásából, míg a Torlak Virológiai Intézetben eddig nagyjából 1,5 millió dózist állítottak elő a Szputnyik V oltóanyagból. Az államtitkár arról is biztosította hallgatóságát, hogy Szerbia a szavatosság lejártának okán nem semmisít meg egyetlen dózis védőoltást sem, inkább adomány formájában juttatja el azokba az országokba, amelyekben a lakosság igényli a vakcinát.

Kétezer alatt
A hétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 1565 új fertőzést jegyeztek az országban, 13.837 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 11,3 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 38 Covid-páciens hunyt el, 11.955 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3449 Covid-pácienst gyógykezelnek, 178-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 125 új fertőzést jegyeztek, ebből 49-et Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint jelenleg 9882 aktív fertőzést tartanak nyilván a tartományban, ebből 1963-at Újvidéken.