2022. január 23., vasárnap

Áder János: nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás

Nincs jobboldali meg baloldali klímaváltozás vagy vízválság, mert nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali szavazókat is fenyegeti az, ha belefulladunk a műanyagba – mondta Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó podcast hétfői adásában.

A rendhagyó adásban Áder János nem kérdezett, hanem válaszolt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóval kapcsolatos kérdésekre.
A beszélgetésben az államfő kifejtette: „nincs jobboldali meg baloldali klímaváltozás, nincs jobboldali meg baloldali vízválság, nemcsak jobboldali szavazókat, hanem baloldali szavazókat is fenyeget az, ha belefulladunk a műanyagba".
Hozzátette: ez egy olyan problémahalmaz, ami mindenkit egyformán érint. „Ha jó döntéseket találunk, mindegy, hogy kinek mi a politikai preferenciája, mindenképpen haszonélvezője lesz a jó döntéseknek és ez a cél" – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ezért a célért érdemes minél több embernek „elvinni a jó hírt, hogy nemcsak probléma van, hanem megoldás is van, mi erre törekedtünk".
Áder János felidézte: a Planet 2021-gyel az volt a cél, hogy hat téma – a mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság, a víz és szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság, a közlekedés és az okosvárosok - köré csoportosítva bemutassák 183 kiállító (egyetemek, nagyobb cégek és startupok) tudását, termékeit, innovációit.
Mint mondta, azt szerették volna elérni, hogy az eseményre ellátogatók megismerkedjenek a magyar, cseh, lengyel és szlovák innovációkkal, és a kiállítók bemutathassák, milyen javaslataik vannak a problémákra. Az államfő közölte: túlszárnyalta várakozásait az, amit az expón látott.
Az államfő szólt arról is, nagyon fontos a fiatalok megismertetése a problémakörrel, ezért készítették az őket megszólító kiállításokat is, ezek egyszerű formában, interaktívan, a tudásukat gyarapítva, érdeklődésüket felkeltve mutatták be, hogyan befolyásolja személyes jövőjüket a kérdés.
Áder János kifejtette: a háztartásokra, az iparra és szolgáltatószektorra jellemző túlfogyasztás, a „dobd el!" kultúra miatt elfogyasztjuk az erőforrásainkat, és 50 év múlva, a gyermekeink számára már nem lesz folytatható a jelenlegi életmód.