2022. január 19., szerda

Fehéroroszország válaszszankciókat léptetett életbe a nyugati országokkal szemben

Fehéroroszország beutazási tilalommal és importkorlátozással válaszolt arra, hogy nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe vele szemben a migránsválság nyomán – közölte a minszki külügyminisztérium hétfőn.

Emellett korlátozásokkal sújthatnak uniós és brit légitársaságokat, miután az Európai Unió az előző héten büntető intézkedéseket szabott ki a Belavia fehérorosz állami légitársasággal szemben. A Belaviát azért szankcionálták, mert gépei állítólag migránsokat szállítottak a fedélzetükön az Európai Unió határaira destabilizációs céllal. A fehérorosz büntető intézkedések célpontjait nem nevezték meg.

Az egyelőre meghatározatlan árukra vonatkozó importtilalommal Minszk azokat az országokat sújtja, amelyek büntető intézkedéseket szabtak ki rá. Az érintetteket nem nevezték néven. A minszki külügyminisztérium közölte: Fehéroroszország egyúttal tovább építi gazdasági kapcsolatait a szomszédos Oroszországgal.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia a múlt héten újabb szankciókat léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán. A határközeli fehérorosz erdőségekben hetek óta emberek ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unióba.