2024. április 19., péntek

Ausztriában már februárban bevezethetik a kötelező oltást

Az osztrák egészségügyi minisztérium kidolgozta első törvénytervezetét az oltakozás kötelezővé tételéről az országban – írja a B92 hírportál.

A tájékoztatás szerint a kötelező oltakozásra vonatkozó rendelet jövő év február 1-jén lépne érvénybe. A minisztérium tervezete szerint minden beoltatlan polgár február 15-ig postai úton kapná meg a koronavírus elleni oltásra vonatkozó időpontot.

Aki nem tesz eleget a felszólításnak és március 15-ig nem oltatja be magát, pénzbüntetésre számíthat. Az oltakozás elutasításáért a törvénytervezet 600 eurós büntetést ír elő minden harmadik hónapban. A legnagyobb büntetést 3600 euróban állapították meg.

A kötelező oltakozás minden tizennégy évnél idősebb polgár számára írnák elő, ez alól csak a terhes nők és a kigyógyultak, vagyis a pozitív PCR teszttől számított 180 napon belül lévő polgárok képeznek kivételt.

A kötelező oltás alól egészségügyi okok is felmenthetik a polgárokat, de ezt az orvosnak kell megerősítenie. Az osztrák kormány a szakemberekkel, a szociális partnerekkel és a civil egyesületek képviselőivel jelenleg is gőzerővel dolgozik a törvénytervezet megalkotásán, hogy mielőbb a parlament elé kerülhessen megvitatásra.

Ausztriában a kutatások szerint egyre növekedik a kötelező oltakozás támogatottsága. Az ATV televízió által közölt közvélemény-kutatás szerint a lakosság mindössze 32 százaléka ellenzi a kötelező oltakozást.