2024. március 28., csütörtök

Górcső alatt az ittas és bódult sofőrök

Az egyhetes országos razzia során bárkit megállíthatnak a rendőrök

A közlekedési rendőrség december 12-éig fokozott ellenőrzéseket tart a szerbiai közutakon, az alkohol, illetve kábítószer hatása alatt álló sofőröket szeretnék kiszűrni a forgalomból – közölte a Belügyminisztérium.

Mindez egy nemzetközi akció keretében történik. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózathoz (ROADPOL) Alcohol & Drugs elnevezésű ellenőrzési terve alapján 30 európai országban ugyanabban a időben kerül sor a rendőrségi akcióra. Az előttünk álló egy hétben a közlekedési rendőrség minden rendelkezésre álló alkoholszondát bevet, illetve olyan műszereket is, amelyek a pszichoaktív szerek hatását mutatják ki a szervezetben.

Az akció megkezdése kapcsán a Belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Szerbiában minden ötödik halálos kimenetelű közlekedési balesetben ittas járművezető vett részt, ám az említett szabálysértések száma folyamatosan növekszik.
Az év eleje óta a közlekedési rendőrök mintegy 45 ezer sofőrt zártak ki a forgalomból ittas vezetés miatt, és csaknem 1400 olyan járművezetőt, aki bódult állapotban vezetett.