2024. április 20., szombat

Đoković: A véleményemet nem hallgathatom el

Novak Đoković világelső teniszező közösségi profilján nyilvánította ki véleményét az elmúlt napok szerbiai forrongásairól, kifejtve, mennyire zavarja őt az, hogy nem tudja kinyilvánítani a saját álláspontját és véleményét a világ dolgairól, anélkül, hogy ne sorolnák azonnal a baloldalhoz, a jobboldalhoz, vagy éppen az ellenzékhez, vagy a haladókhoz...

– Szeretnék elhatárolódni a hatalomtól és az ellenzéktől, mindenféle politikai áramlattól egyaránt. Mindig igyekeztem a politikától távol tartani magam, de a véleményem nem hallgathatom el. Zavar, hogy nem mondhatom ki a személyes álláspontomat és véleményemet olyan alapvető kérdésekről, mint a levegő, a víz és az élelem anélkül, hogy besorolnának valahova – véli Đoković.

Hozzátette, személyes döntése volt, hogy a nyilvánosság elé áll és elmondja a véleményét mindarról, amit fontosnak tart. Mint írta, az elmúlt napokban lezajlott tüntetések által bebizonyosodott, hogy Szerbiában elengedhetetlen komolyan kezelni a környezetvédelmi gondokat, és hogy a levegő Belgrádban, Szerbiában gondbaejtően rossz.

– Már hallom a megjegyzéseket arról, hogy egy sportoló beleavatkozik abba, amihez semmi köze, de én is ember vagyok, azon túl, hogy sportoló és más is – jegyezte meg Đoković, akinek a példáját több élsportoló követte, és felsorakoztak azok közé, akik felemelték szavukat a tisztább, élhetőbb környezetért Szerbiában. Közéjük tartozik Milica Mandić, Ivana Španović, Sonja Vasić, Aleksandar Atanasijević, Mirko Ivanić.