2024. április 19., péntek

Tiszta levegőt, iható vizet!

Tömeges tüntetések országszerte

Az újvidéki Népfront utca és a Felszabadulás sugárút kereszteződésénél szombaton kora délután összegyűlt, többezres tömegben az embereknek a túlnyomó többsége környezetvédelmi indíttatásból jött el. A megmozdulásnak érezhetően polgári hangulata volt. A tömegben elvegyülve, a kifülelt beszélgetések többsége értelmes, átgondolt elégedetlenség-megnyilvánulásra utalt: – Tönkre teszik az országunkat és bennünket – zúgolódtak az emberek.

Az újvidéki megmozdulás során kisebb összetűzések is történtek, egy autó felbőszült utasai összeverekedtek a leghangosabb tüntetőkkel. Mivel a tüntetők túlerőben voltak, az összetűzést kezdeményezők kénytelenek voltak a környező lakóépületek közé menekülni. A Mercator bevásárlóközpont előtt tömeges dulakodásnak lehettünk szemtanúi, egy BMW türelmetlen vezetője minden jel szerint elütött egy futárszolgálatos kerékpárost, ez adott okot a feszültségre.

Újvidékhez hasonlóan Belgrádban, Nišben, Szabácson, Požarevacon, Valjevóban, Pancsován és más településeken is szerveztek megmozdulást. A tüntető polgárok mindenekelőtt tiszta levegőt és iható ivóvizet követeltek. A környezetvédelmi mozgalmak által vezetett megmozdulás-sorozat célja a referendumról és az állami kisajátításról szóló törvények hatályon kívül helyezése, Ez utóbbi – a tüntetéseket megszervezők szerint – megnyitja az utat az olyan, környezetvédelmi tekintetben veszélyesnek minősíthető, külföldi beruházók előtt, mint amilyen a Rio Tinto vállalat, amely az akkumulátorgyártásban nélkülözhetetlen lítiumot tervez földfelszínre hozni Nyugat-Szerbiában.