2022. január 19., szerda

Ízek, hagyományok

Tizenhat üstben sült a tepertő Palicson

A hétvégén nyolcadik alkalommal rendezték meg Palicson a Kisvendéglő melletti parkolóban a Hagyományok Téli Fesztiválját, amelynek keretén belül kirakodóvásárt, valamint tepertősütő versenyt is tartottak. A rendezvényen bemutatkoztak a régió kézművesei, helyi termékeket előállító kisvállalkozói, és az esemény minden látogatója gasztronómiai élményekkel gazdagodhatott.

A kirakodóvásáron több mint negyven kiállító vett részt, míg a tepertősütő versenyre ezúttal 16 csapat nevezett be. A csapatok tíz kilogramm tepertőnek való szalonnát kaptak, és a kisütött tepertőt és zsírt, valamint sült vért egy szakértő zsűri értékelte.

Fontányi Csilla, a rendezvényt szervező hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a fesztivál két hagyományőrző rendezvény egyesülésével jött létre.

– A Hagyományok Téli Fesztiváljának két fő állandó programja van. Az egyik a helyi termékek kiállítása, amelyre immár 11. alkalommal kerül sor, illetve 9. alkalommal nemzetközi tepertősütő versenyt is tartunk. A fenti rendezvényeket nyolcadik éve rendezik meg itt Palicson. Eredetileg kétnapos rendezvényről volt szó, ami most a koronavírus miatt csupán egy napig tart, és amivel a hely turisztikai kínálatát szerettük volna bővíteni. A 200 négyzetméteres sátrunkban és körülötte ezúttal 43 kiállító van jelen a termékeivel. A tepertősütő versenyen 16 csapat vesz részt, és hagyományosan üstben készítik a tepertőt. A kisütött zsírt jótékonysági célokra fordítjuk, míg magát a tepertőt itt a rendezvényen el is fogyasztják a csapatok tagjai, illetve a barátaik. Az idén szalonna- és hagymaszeletelő versenyt is tartottunk a program kezdetén. A rendezvény indulásakor kizárólag a Szabadka környéki termelőket fogtuk egybe, de ma már kijelenthetjük, hogy az egész régióból érkeznek hozzánk kiállítók. A helyi termékekkel azért foglalkozunk, mert ezzel a hagyományokat őrizzük és erősítjük a helyi gazdaságot, emellett mert remekül integrálható a turizmusba, mert az idelátogatók a helyi dolgokat keresik – fogalmazott Fontányi Csilla.

Beszélgetőpartnerünk emellett azt is elmondta, hogy a kiállítással azokat a potenciális vásárlókat is szeretnék elérni, akik egyébként, a hétköznapokban nem tudnak hozzájutni például a tradicionális ételekhez, és ezt segítik azok a prospektusok is, amelyeket a látogatók haza is vihettek.

A rendezvényen a szabadkai városvezetés több tagja is jelen volt, többek között dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, valamint Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

A Hagyományok Téli Fesztiváljának társszervezője a ludasi D&D Noge Kft. húsfeldolgozó volt.