2024. március 29., péntek

Kilencmillió naposcsibe évente

Óbecsére és Szenttamásra látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter

Óbecsére és Szenttamásra látogatott pénteken Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter és Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. Óbecsén az Agroprodukt-Šinković farmot és keltetőállomást látogatták meg. A családi vállalkozás 1999-ben alakult és naposcsibék keltetésével foglalkozik.

– Állományuk mintegy 70 ezer szülőpárt, azaz kakast és tojót számlál, évente mintegy 9 millió naposcsibét keltetünk, ez hetente 50–150 ezer csibét jelent a kereslettől függően. Fontos, hogy az állam támogassa a mezőgazdaságnak ezt az ágazatát is. Mi, tenyésztők teljes mértékben a jó együttműködésre törekszünk. Igyekszünk közösen felmérni a piacot, ennek alapján megosztani a munkát és egy közös stratégiával próbáljuk megvalósítani a külföldre való szállítást – mondta Sinkovics László, az óbecsei Agroprodukt-Šinković vállalat egyik tulajdonosa.

Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere elmondta, hogy az Agroprodukt-Šinković vállalat az egyik legjelentősebb helyi vállalat, amely mezőgazdasággal foglalkozik.

– Ennek a vállalkozásnak akkora mértékű a kapacitása, hogy tartományi és országon szinten is fontos szerepe van. Óbecse község sikeresen együttműködik a tartományi mezőgazdasági titkársággal és a mezőgazdasági minisztériummal is. Folyamatosan követjük a különféle pályázatokat, így segítve a helyi termelőket, de természetesen mi is különítünk el eszközöket a községi költségvetésből erre a célra – tette hozzá a polgármester.

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár megjegyezte, hogy elégedett az óbecsei vállalkozás tevékenységével, amely évről évre folyamatosan fejlődik és hogy Szerbiának több ilyen sikeres vállalkozásra lenne szüksége.

Óbecsét követően Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter látogatást tett Szenttamáson is, ahol az önkormányzat képviselőivel több gazdaságot is megtekintett. Ezt követően Nedimović a turiai Tatić-tanyán mintegy 20 helyi mezőgazdasági termelővel találkozott, akikkel az időszerű agrárkérdésekről beszélgettek.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere ez alkalomból elmondta, a termelőknek lehetőségük volt első kézből tájékozódni a gazdasági ágazathoz kapcsolódó aktuális helyzetről, kérdéseket tehettek fel a miniszternek, ugyanakkor a miniszterrel ismertették az itteni határban lévő helyzetet:

− Mindenképpen el kell mondani, hogy a szenttamási önkormányzat az előző évekhez hasonlóan az idén is jelentős anyagi támogatásban részesítette a mezőgazdasági termelőket, és ezt folytatni szeretnénk jövőre is. Az előttünk álló időszakban – amint azt az időjárás megengedi – a fő hangsúly elsősorban a dűlőutak rendbetételén lesz, egyúttal folytatódik a kamatmentes kölcsönök odaítélése a bejegyzett gazdaságok számára. Fontos továbbá, hogy jövőre megvalósuljon a Krivaja és a Bácskai-Nagy-csatorna föld alatti összekötésére kidolgozott projektum, hiszen ezáltal több ezer hektár föld válik öntözhetővé. Kifejezetten fontos a termelőkkel való folyamatos kapcsolattartás, meghallgatjuk a javaslatokat és a véleményeket, hiszen ők tudják legjobban, milyen a helyzet a szenttamási határban – mondta Szenttamás polgármestere.