2024. április 26., péntek

Szili Katalin Nagybecskereken

Szili Katalin volt pénteken a vendége a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület Találkozások az Úri utcában elnevezésű rendezvényének. A Magyar Országgyűlés egykori elnökével, miniszterelnöki megbízottal, Klemm József újságíró beszélgetett Magyarország nemzetpolitikájáról és a határon túli magyarságot érintő kérdésekről.

– Nagyon fontos, egyrészről arról beszélni, hogy Európa egyáltalán, hogy képzeli ma a kisebbségben élő, őshonos nemzeti közösségek jövőjét. Ebből a szempontból számunkra egy fontos kérdés az, hogy Szerbia minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen. És ez jót tenne nekünk is, hiszen jó példát tudna mutatni azzal Szerbia, hogy a Vajdaságban tud olyan önigazgatást, önrendelkezést biztosítani nemzeti közösségeknek, amelyek a széleskörű kulturális autonómiát, sőt más tipizálások szerint mondhatjuk azt, hogy egy adminisztratív autonómiát biztosítanak a közösségnek, mondta Szili Katalin, aki tíz éve járja a külhoni magyar közösségeket, közben az Európai Unióban azért harcol, hogy a kisebbségi kérdések napirenden maradjanak.

A találkozó első részében Molnár Zoltán színművész, a Szeretnék néha visszajönni még című versösszeállításával bemutatta a határon túli magyarság tragikus történetének mozzanatait.