2024. április 24., szerda

Havi kilencezer dinár az egyetemistáknak

Magyarkanizsán szombaton írták alá a szerződéseket

A község külön összeget különít el arra a célra, hogy a felsőfokú tanulmányaikat végző fiatalokat támogassák. Idén összesen 17 diák írhatta alá szombat délelőtt az ösztöndíjszerződést, melyet a polgármester, Fejsztámer Róbert látott el kézjegyével, aki elmondta, hogy az önkormányzat számára nagyon fontos a felnövekvő generáció, a szülőföldön tanuló diákok támogatása.
– Két célunk van ezzel a támogatással, egyrészt szeretnénk pénzügyelig támogatni azokat a jól tanuló fiataljainkat, akik felsőfokú tanulmányaikat végzik. Van már kilenc olyan ösztöndíjasunk, akikkel az előző évben is szerződést kötöttünk, idén pedig még nyolc fiatalt kapcsoltunk be, tehát összesen 17 olyan fiatalunk lesz a községben, aki valamennyivel több mint nettó kilencezer dinárt kap az önkormányzattól. Ez a pénzügyi része, másrészt pedig szeretnénk megerősíteni a közösséget szakmailag: erős és szakképzett fiatalokat szeretnénk itthon tartani, nem csak úgy, hogy pénzügyi támogatást adunk nekik, hanem minden évben legalább két hétre kötelezzük őket, hogy az adott szakterületükön gyakorlati munkát végezzenek, és elvárjuk tőlük, hogy részt vegyenek a közéleti aktivitásokban, akár előadóként, szervezőként vagy résztvevőként. Így a közösség is megismeri őket, és nekik is lesz kötődésük ahhoz a közösséghez, ahonnan származnak – fejtette ki Fejsztámer.

A szerződések aláírását megelőzően Bagány Ágnes, az önkormányzat oktatással és ifjúságpolitikával megbízott tagja köszöntötte a jelenlevő fiatalokat, arra biztatva őket, hogy bátran forduljanak az önkormányzathoz és aktív tagjai legyenek a közösségi életnek, melynek jelentős pontja az Ifjúsági Iroda által szervezett programokon való részvétel is. Erre hívta fel a figyelmet az iroda koordinátora, Ivanović Laura, aki bemutatta a tevékenységeiket, kedvet adva azoknak a fiataloknak, akik esetleg még nem ismerik azt. Ezt követően pedig egy már ösztöndíjas, Berec Emese gyógyszerészhallgató mesélte el, hogy számára milyen előnyöket jelentett az ösztöndíj és a gyakorlati hetek, melynek révén a tanulmányaival párhuzamosan munkát is sikerült tanulnia. A tizenhét fiatal szombaton délelőtt aláírta a szerződéseket, most már csak a tanulás a feladatuk.