2024. április 25., csütörtök
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Fehér szín a szomorúság ellen?

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.
– Üdvözletem, igaz-e az, hogy a színek ki tudnak hatni szervezetünkre és az érzelmeinkre?
– Nemcsak, hogy igaz, de ez tovább fokozódik, s fordítva is igaz, vagyis a beteg szerveink is ki tudnak hatni érzelmeinkre, s az érzelmeink is ki tudnak hatni a szervezetünkre. Emellett az ízek is kihatással vannak szerveinkre, érzelmeinkre, s fordítva is így van.
– Nahát! S mivel köthető ez össze, hol a magyarázat erre? A horoszkópnak van köze hozzá?
– A horoszkópnak és a csakráknak is sok közük van a szerveinkhez, kedélyünkhöz, de ezt a viszonyt, amiről ön most érdeklődött, a keleti filozófia szerint magyarázom el. E filozófia szerint 5 elem van (a nyugati szerint 4), mégpedig a víz, a fa, a föld, a tűz és a fém eleme. Ez az alapja a feng shuinak is, a kínai horoszkópnak, sőt a kínai gyógyításnak is. Minden létező dolgot, tárgyat, alakzatot, színt, érzelmet, sőt ízt is bizonyos elemhez tudunk csatolni. Tehát most megfigyeljük az érzelmeink, a színek és a szervek közötti kapcsolatot. Ha felbomlik az egyensúly, akkor bizonyos ízek iránt túl nagy vágyat érzünk. Kis mennyiségben az ízek erősítik, stimulálják az adott elemhez tartozó szerveket, ám túlzott mennyiségben károsítják azt. Máris mondom, melyik elemhez mi tartozik, jegyzetelje, mert erre még sokszor szüksége lesz.
A víz eleme minden, ami kék és fekete színű, az érzelmek közül a félelem felel meg neki. Illóolajak, illatok közül a levendula, a narancs, a bazsalikom, a cédrusfa és a zsálya tartozik ide. A szervek, amelyek ide tartoznak, azok a vesék, a hólyag és a genitális szervek. Tehát, aki félelemben él, előbb-utóbb e szervei közül valamelyik megbetegszik. Az érzelmek különféle rezgéseket produkálnak, s a félelem rezgésére ezek a szervek reagálnak. A sejt élő, érzi az áramlatokat, rezgéseket és érzéseket, s ez kihat a szervekre. Ám az is igaz, ha e szerv bármilyen okból már megbetegedett, akkor sokszor a félelem érzése jelenik meg az emberben. Ha problémánk van e szervekkel, akkor viseljünk kék, sötétkék, indigó vagy fekete színű ruhákat, legyen körülöttünk ilyen szín, együnk vagy igyunk ilyen színű ételeket vagy italokat. Használjunk ilyen illatokat, fűszereket, illóolajokat, füstölőket. Természetesen, ha valaki beteg, forduljon orvoshoz, használja a gyógyszereket, de azok mellett próbálja ki e módszereket is, főleg lelki téren segítenek, s ha idejében elkezdi, akkor talán a betegség is elkerülhető. Az ízek közül a sós íz tartozik ide, használni kell a sót, ám ha túl sokat fogyasztanak belőle, akkor pont e szervek betegszenek meg.
A fa eleméhez a zöld szín tartozik. Az érzelmek közül a harag, a feszültség, az agresszió, a keserűség, a kisebbségi érzés, az önbizalomhiány. A szervek közül a máj, az epe, a petefészek, a here, a hipofízis. A levendula mellett a keserű narancs virága, vagyis a neroli illata tartozik ide. Viseljünk zöld színt, és együnk zöld színű ételeket, ha baj van a májjal, epével. Ne csodálkozzunk, ha könnyen mérgesek leszünk, amikor baj van e szerveinkkel. Ha még nincs velük baj, akkor kerüljük ezeket az érzelmeket, mert megbetegedhetünk tőlük. Az ízek közül a savanyú tartozik ide. Ez jót tesz e szerveknek, de nem kell ezt se túlzásba vinni.

A föld eleméhez a sárga szín tartozik és az édes íz. Amikor nagy késztetést érez az édes íz iránt, akkor önnek hiányzik a földelem, a biztonság, túlságosan aggodalmaskodik, gondjai vannak. Ha túl sokat aggodalmaskodik, vagy túl sok édeset eszik, akkor rosszabb lesz az emésztése, gyengül a hasnyálmirigy energiája, cukorbetegséget kaphat, zsírt halmozhat fel. A pajzsmirigy és a mellek tartoznak még a gyomor és hasnyálmirigy mellett a föld eleméhez. Ám, ha nem cukorbeteg ön, akkor a cukor normális használatára szükség van, nem kell kerülnie, mert a túl kevés sem jó. A tömjén és valeriána (macskagyökér) tartozik az illathoz.
A tűz eleméhez a piros szín tartozik, illata a kávé, íze a keserű. Szerveink közül a vékonybél, a szív és a cirkuláció tartozik ide. Tudjuk, hogy a vérkeringést serkenti a kávé, a túlzott fogyasztása pedig káros a szívre, szívritmuszavart is okozhat. Mi vezet még e betegségekhez? A túlságos ambíció, türelmetlenség, kapzsiság, bujaság, ám a tunyaság és a fukarság is problémát okoz. Ide tartozik a szeretet is, a törődés, az élvezetek. Tehát jót tesz a szívnek, ha többet törődünk szeretteinkkel, ha boldog párkapcsolatban élünk, ha van kinek kimutatni a szeretetet, ha van kit megölelni. Ugyanakkor a hobbi is nagyon fontos, legyen valami, amit szeretünk, élvezünk csinálni, ez életerőt, életkedvet ad. Ha szívünket összetörték érzelmileg, akkor nagy a valószínűség, hogy a szorító mellkas és a szívproblémák elkerülhetetlenek, ha idejében nem hozzuk helyre energiánkat, például piros, rózsaszín, barackszínű holmik viselésével, egy kis keserű étel vagy ital bevitelével, s olyan dolgok űzésével, melyeket élvezünk. Mivel energetikailag a szív és a vékonybél össze van kötve, akkor az is várható, hogy jól fog hatni a szívre, például a szívritmuszavarra az, ha a vékonybelet gyógyítjuk.
Végezetül pedig ismerkedjünk meg a fém elemmel. A fehér szín tartozik ide, mellette az ezüst és az arany. Az érzelmek közül a szomorúság, a gyász. A szervek a tüdő és a vastagbél, illatai a kamilla és a szantálfa, íze pedig az erős, a csípős, az alkohol is ide tartozik. Nos, sokan isznak, rúgnak be amikor szomorúak. Néhány alkalom talán még segíthet is, ám a túlzás betegséghez vezet. Viseljünk fehér ruhát, ha szomorúak vagyunk. Sajnos a mi szokásainknál a gyász megköveteli a fekete viseletét a nőknél, ilyenkor legyen körülöttünk, mellettünk minél több fehér dolog, együnk sok tejterméket, viseljünk minél több ezüst-, de főleg aranyékszert.
– Az illatokat hogyan használjuk?
– Vannak füstölők, egy kicsit égessük őket, vannak a patikában illóolajak, ezeket akár szagolgathatjuk, akár csöppenthetünk a fürdővizünkbe, akár babaolajba csöppenthetünk, s bekenhetjük vele orrunkat, testünket, a kamillából például teát készítünk, a kávét akár szagoljuk, akár isszuk, a levendulát pedig szárítva akár a párnánkba is tehetjük.
– Ez csodálatos, lehet ezt még fokozni?
– Természetesen. Csak mondja meg, melyik elemmel van a problémája, s küldök hozzá megfelelő színű gyertyát, melybe speciális számokat kell belekarcolni, megfelelő képet ragasztok rá, és megfelelő kvarckristályt küldök vele, utasítással egy mély meditációhoz, mindez fokozza a hatásokat.
– Köszönöm, addig is viselem a fehér színt, mert szomorú vagyok.