2024. április 23., kedd

Szemfüles tolvajok

Apró lopásokért nehezen vonhatók felelősségre az elkövetők

Szerbiában a különböző biztonsági rendszerek mellett is egyre gyakoribbá válnak a bolti lopások. A tolvajok találékonyságának, valamint a lopások célpontjainak nincs határa. A probléma nem újkeletű, már régóta jelen van a társadalomban, a kereskedőknek nap mint nap szembesülniük kell vele. A sajtóban szinte naponta számolnak be arról, hogy többen is megkíséreltek szeszes italt, élelmiszert, kisebb műszaki cikkeket, parfümöket vagy ruhákat lopni. Noha egyre több üzletben szerelnek fel térfigyelő kamerákat és alkalmaznak biztonsági személyzetet, a bolti lopások mégsem szűnnek meg.

A kereskedők szerint a legnagyobb gondot azoknak az árucikkeknek a lopása jelenti, amelyek könnyen kivihetők a boltokból, majd könnyű rajtuk túladni a piacokon vagy akár az utcán. A bolti lopás rendkívül problémás és kényes terület bármilyen méretű kereskedés számára, hiszen az áruk beszerzése minden vállalkozás számára költséggel jár. Különösen nagy problémát jelent a kisvállalkozásoknak, amelyek korlátozott bevétellel fedezik a lopásköltséget.

– A legtöbb tolvaj tisztában van azzal, hogy a nagyobb üzletek különös figyelmet fordítanak a biztonságra. Biztonsági kamerákat és modern berendezéseket szerelnek fel, sőt több biztonsági őrt is foglalkoztatnak, de alapjáraton több dolgozójuk van, mint a kiskereskedéseknek. Mi, kisebb vállalkozók, nem minden esetben engedhetjük meg magunknak a modern megfigyelő rendszereket, amivel a tolvajok is tisztában vannak, ezért könnyebb célpontnak tartják az ilyen boltokat – mondta egy nevét elhallgatni kívánó temerini vegyeskereskedés tulajdonosa, aki közel húsz éve működteti kisboltját.

Álláspontja szerint sajnos a bolti lopást nem lehet teljes mértékben megszüntetni, de szerencsére sok óvintézkedést tehetnek annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a lopások kockázatát.

 – A mi vegyes-kereskedésünkben sok dolog megtalálható, az alapvető élelmiszerektől kezdve megtalálhatóak még a friss gyümölcsök, zöldségek, játékok, de árulunk különböző dísztárgyakat is. Az üzlethelyiség berendezésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a termékek elhelyezésére. A boltnak jól átlátónak kell lenni, a kisebb termékeket pedig nem a bejárat mellé, hanem a pult köré kell elhelyezni, így az eladók folyamatosan szemmel tudják tartani a kihelyezett árucikkeket. Az értékesebb termékeket pedig akár zárható vitrinbe is tehetjük. Ugyanakkor jó, ha az ajtóhoz egy csengőt vagy hangjelzőt szerelünk, amely jelzi, ha valaki érkezik, vagy távozik a boltból – magyarázta. A tolvajok azonban rendkívül találékonyak. A lopásvédelmi rendszer fejlődésével párhuzamosan a tolvajok által alkalmazott taktika is fejlődik és javul.

– Hallottam a hírekben, hogy a nagyobb önkiszolgálókban a tolvajok megpróbálják becsapni a készülékeket, hogy a kijáratnál lévő szenzor ne észlelje őket. Akadnak, akik a drágább terméket például egy olcsóbb dobozába rejtik, vagy a kijelölt kódokat cserélik fel, hogy kevesebbet fizessenek az áruért. Mindig is voltak és szerintem lesznek is olyanok, akik számlafizetés nélkül isszák vagy eszik meg a termékeket és aztán távoznak a boltból. Ez szintén inkább csak a nagyob kereskedésekre jellemző, a kisebbekben könnyebben észre lehet venni az ilyesmit. Nekünk viszonylag könnyebb dolgunk van az áru megóvása szempontjából, hiszen kisebb az üzlethelyiségünk, ennek ellenére itt is előfordulnak kisebb-nagyobb lopások. Általában a bolt előtt lévő gyümölcsös és zöldséges pultot szokták megdézsmálni. Többször volt rá példa, hogy három-négy fiatal sétált erre, és az egyik zsebre tett egy almát vagy egy mandarint, ilyenkor mikor észreveszem, utánuk szólok, és akkor visszateszik a gyümölcsöt és bocsánatot kérnek. Mi napközben több mindent is ki szoktunk tenni a bolt elé, főként az újdonságokat, annak érdekében, hogy felkeltsük a járókelők érdeklődését. Ilyenkor jobban odafigyelünk a kihelyezett termékekre, de nem mindig tudjuk meggátolni, hogy elvigyenek valamit. Sokszor csak záráskor vesszük észre a hiányt.

A boltulajdonos elmondása alapján rendszerint alkoholt, csokoládét és üdítőket visznek el a bolti szarkák

.

– Általában bejönnek ketten a boltba, az egyik lefoglal, a másik illető pedig addig bepakol valamit a zsebébe vagy a táskájába. Pár éve egy bácsika például mindig a pultból kért valami szalámit vagy kolbászt, még én azt felszeleteltem, addig ő a szatyrába tett valamilyen alkoholos italt. Néhány alkalom után azonban észrevettük és átrendeztük az italpultot, a drágább italokat magasabbra tettük, hogy ne lehessen könnyen elérni – mesélte a boltos, aki hozzátette, tapasztalatai szerint sajnos minden korosztály hajlamos a csenésre.

– Megfigyeltem, hogy az ünnepek közeledtével megnő a lopások száma, valamint a téli időszakban, mikor nagykabátot hordunk. Mi igyekszünk csak kevés embert engedni be egyszerre az üzletbe, hogy szemmel tudjuk tartani őket. Az elmúlt két éven pedig a koronavírus miatt alapból is csak ketten jöhetnek be, ez segítség számunkra, de meggyőződésem, hogy teljes mértékben lehetetlen megakadályozni a bolti lopásokat. Figyelni kell az intő jelekre, jó kapcsolatot kell ápolni a vevőkkel és a bolti alkalmazottainkkal, ezáltal minimalizálhatóak az elkövetések. A bolttulajdonos szerint, ha észre is veszik a lopást, csak annyit tesznek, hogy megkérik az illetőt, adja vissza. Ahhoz, hogy bűnvádi feljelentést lehessen tenni a bolti tolvaj ellen, a lopott áru értékének el kell érnie az ötezer dinárt. Ha ennél kisebb értékű az elcsent holmi, az állam nem avatkozik közbe, a kereskedők csak magánvádas eljárásban kereshetnék az igazukat, de ezt nem teszik, mert az eljárások hosszadalmasak és drágák, így számukra ez nem kifizetődő megoldás.