2024. március 29., péntek

Kon: Morálisan megengedhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozók számára ne legyen kötelező az oltakozás

Predrag Kon epidemiológus és az országos válságstáb tagja kijelentette, hogy az egészségügyi dolgozók oltakozásának kötelezővé tétele elengedhetetlen, majd úgy értékelt, hogy morális és etikai szempontból is megengedhetetlen, hogy az még nem kötelező – írja az N1 hírportál.

A Pink televíziónak adott nyilatkozatában Kon kiemelte, hogy még nem gondolkodott el az oltást elutasító egészségügyi dolgozók ellen bevezethető büntető intézkedésekről, de afelől nincs kétsége, hogy egyes szakmákon belül elengedhetetlen az oltakozás kötelezővé tétele.

– Bevezettük az egészségügyi dolgozók számára a kötelező oltakozást az immunizációs szabályzatba. Ez egyszerűen létezik, valamint törvényben is szabályozva van – mondta Kon.

Hangsúlyozta, hogy ezt a kötelezettséget korábban sem ültették át a gyakorlatba. Szavai szerint az influenza elleni védőoltás is kötelező a számukra, ami ellen az egészségügyi dolgozók mintegy 40 százaléka oltotta be magát. Elmondta, hogy ide tartozik a hepatitis B elleni védőoltás is, amit az alkalmazottak mintegy fele kapott meg.

– Nem lehetek olyan intézkedések ellen, amelyek megnövelhetik az oltottsági arányt – mondta Kon.