2024. április 23., kedd

Mérséklődik a helyzet a kórházainkban

Lassan mérséklődik a helyzet a kizárólag koronavírusos pácienseket fogadó egészségügyi létesítményeinkben – mondta ma Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója.

Kiemelte, hogy a batajnicai Covid-kórházban jelenleg több mint 250 szabad hely van. Az egészségügyi intézményben pillanatnyilag 565 beteget kezelnek, míg október 15-én 831 volt a számuk. Az intenzív osztályon itt jelenleg 60 páciens van, közülük 39-et intubáltak, október 15-én azonban 110 beteg szorult intenzív ellátásra, és közülük 70 volt különösen súlyos állapotban.
Elmondása szerint a belgrádi Infektológiai Klinikán is a járvány tetőzésének idejéhez képest a felére csökkent az első vizsgálatra érkezők száma.
A batajnicai létesítmény megnyitásáról beszélve kiemelte, hogy ennek idején az országban naponta mintegy nyolcezer új fertőzöttet jegyeztek, az egészségügyi rendszer pedig az összeomlás határán állt. Emlékeztetett arra, hogy 48 óra alatt 396 páciens érkezett Batajnicára.
A klinikai központ igazgatója hangsúlyozta az egészségügyi dolgozóknak az érdemeit, a járványkezelésben nyújtott fáradhatatlan munkájukat.