2022. január 29., szombat

Fehéroroszország bekérette az ukrán katonai attasét egy légtérsértés miatt

A fehérorosz védelmi minisztérium vasárnap bekérette az ukrán katonai attasét tiltakozásul az ellen, hogy egy ukrán katonai helikopter megsértette az ország légterét.

„A katonai attasét tájékoztatták arról, hogy az ukrán fél kerüli a viták feloldását célzó párbeszédet... ami roppant aggasztó" – áll a minisztérium közleményében.

A fehérorosz határőrség szombaton azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy egy ukrán Mi-8 típusú katonai helikopter gyakorlat közben átlépte a határát, és egy kilométernyit repült fehérorosz terület felett. Az ukrán határőrség szóvivője azonban tagadta mindezt.

Az ukrán hadsereg vasárnap hozzátette: „lehet, hogy valaki hibát követett el és most félrevezetés céljával vádaskodik".

Fehéroroszország és Ukrajna között jelentősen megromlott a viszony, amikor Oroszország Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető mellé állt az erősen vitatott tavaly augusztusi elnökválasztást követő tömegtüntetések idején, és Lukasenka cserében többször hangoztatta Moszkva támogatását az ukrán kérdésben.

A térségben azért is feszült a viszony, mert Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy haderőt vonultat fel Ukrajna keleti határa közelében. Oroszország, amely Minszk fontos szövetségese, ezt tagadja – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.