2024. március 29., péntek

Görögországban tett látogatást Ferenc pápa

Ferenc pápa a demokrácia vívmányait dicsérte a görög fővárosban, Athénban szombaton, miután Katerína Szakellaropulu görög elnök fogadta a katolikus egyházfőt.

A demokrácia bölcsőjéből „évezredekkel később egy ház nőtt ki, a demokratikus népek nagy háza: az Európai Unióra gondolok, valamint a béke és testvériesség álmára, amelyet sok nép számára képvisel" – mondta.
„Athén és Görögország nélkül ma Európa és a világ sem lenne az, ami" – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. "Kevésbé bölcs és kevésbé boldog" hely lenne – tette hozzá.

Ferenc pápa figyelmeztetett: az eredményeket meg is kell védeni. Rámutatott, hogy nem csak az európai kontinensen tapasztalható a demokrácia hanyatlása. Néhány társadalom megmámorosodott a fogyasztástól, és belefáradt a demokráciába, elégedetlen annak eredményeivel - húzta alá.
A katolikus egyházfő mindenkit felszólított arra, hogy vegyen részt a társadalmi életben és a politikában, és legyen türelemmel. A problémákra a gyógyszer nem a kényszerű népszerűséghajhászásban és feltűnősködésben, illetve a megvalósíthatatlan ígéretekben vagy az elvont ideológiákban rejlik, hanem a jó politikában – mutatott rá.

Ferenc pápa a migrációról is szólt, Európa felelősségét emlegetve a migrációs válságban.
A nacionalizmus önzősége által szétszakított európai közösséget a halogatás és az összehangoltság hiánya jellemzi, holott Európának a szolidaritás motorjának kellene lennie – jegyezte meg.
Katerína Szakellaropulu görög elnök ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy Görögország példát mutatott emberségből, és aránytalanul viselte a migrációs válság jelentette terheket.
Ferenc pápa szombat délelőtt érkezett Ciprusról Athénba, ahol legutóbb húsz éve járt katolikus egyházfő.
A katolikus egyházfő szombat délután találkozott Jeromos érsekkel, Athén és egész Görögország ortodox érsekével, a görög autokefál egyház vezetőjével.

2001-ben II. János Pál pápa volt az első római katolikus egyházfő, aki több mint 1200 év után Görögországba látogatott, és bocsánatot kért a katolikusok „cselekedete vagy mulasztása miatt" elkövetett vétkekért. Húsz évvel később Ferenc pápa a kereszténységet megosztó egyházszakadás miatt sérült katolikus-ortodox kapcsolatok javítását tűzte ki céljául.
Jeromos érsek szombaton közölte, hogy osztja a pápa nézetét, amely szerint szoros kapcsolatok kiépítésére van szükség a globális kihívásokkal - így a migrációs válsággal és az éghajlatváltozással – való szembeszálláshoz.

Ferenc pápa görögországi látogatása hétfőn ér véget.