2024. április 24., szerda

Mali: A kisajátítási törvény módosításai már csütörtökön a kormány elé kerülhetnek

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, hogy várakozásai szerint már december 9-én, csütörtökön a kormány elé kerülhetnek a kisajátítási törvény módosítási javaslatai – írja az N1 hírportál.

Szavai szerint a kisajátítási törvény, amelyet a képviselőház nemrégiben elfogadott és amit még Vučić államfő nem írt alá, összhangban áll az alkotmánnyal, viszont olyan határidőket tartalmaz, amik a tulajdon eladásának idejére vonatkoznak.

– Ma kidolgozzuk az új törvény módosítási javaslatait, hogy már a kormány csütörtöki ülésén bemutathassuk azokat. A törvény aláírásának legkésőbbi határideje december 10-én jár le, a módosítási javaslatokat pedig az év végéig elfogadhatja a parlament – nyilatkozta Mali a Prva televíziónak.

Állítása szerint a kisajátítási törvényt nem a Jadar projektje és a lítium kitermelés miatt alkották meg, ami miatt egész Szerbiában tüntetések robbantak ki.

– Ennek a törvénynek valójában semmi köze a Rio Tinto-hoz. Az összes ezzel kapcsolatos dokumentáció már egy évvel korábban megvolt – jelentette ki Mali.

Hangsúlyozta, hogy a döntést nem fogják meghozni a jadari polgárok, valamint a környezetre való hatásokkal kapcsolatos vizsgálatok elvégzése nélkül.