2024. április 20., szombat

A The Washington Post is a szerbiai tüntetésekről ír

Ma országszerte tüntetéseket szerveztek, és egy időre lezárták a városok nagyobb csomópontjait a szerbiai polgárok, akik a Rio Tinto vállalat tervezett bányászati befektetése ellen tiltakoztak, valamint a kisajátítást szabályozó törvény, és a népszavazásról szóló jogszabály miatt fejezték ki elégedetlenségüket. Az előbbi törvényt még nem írta alá Szerbia elnöke, az utóbbit azonban már jóváhagyta.

A megmozdulások jórészt békésen zajlottak, de esetenként voltak incidensek is. Újvidéken az N1 közlése szerint négy személy megsérült az eseményen egy verekedés következtében.

A tüntetések az előzetes bejelentések szerint 14 óra körül kezdődtek, és mintegy két órán át tartottak Szerbia számos városában. A szervezők további megmozdulásokat helyeztek kilátásba, és újabb tüntetést jelentettek be jövő szombatra, amennyiben az államfő aláírja a kisajátítást szabályozó törvényt.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök ellátogatott a tervezett lítiumbánya helyére, Gornje Nedeljice faluba, ahol meghallgatta a polgároknak a beruházás kapcsán megfogalmazódott véleményét. Később bejelentette, javasolni fogja, hogy módosításokat eszközöljenek a szóban forgó jogszabályon, amely később sürgősségi eljárásban kerülhetne a parlament elé.  

Az N1 közlése szerint a Szerbiában szervezett megmozdulásokról a külföldi médiumok, közöttük a The Washington Post is beszámolt. Írása szerint a rendőrség figyelmeztetése, és a hatalom megfélemlítései ellenére tüntetők ezrei zárták le a közlekedési csomópontokat országszerte. A lap munkatársai kiemelték az Újvidéken történt incidenst, és azt is, hogy Belgrádban fáklyákat dobáltak a tüntetőkre.

Úgy fogalmaztak, hogy „ezek voltak az elmúlt évek legtömegesebb megmozdulásai a populista hatalom ellen”, és hogy az országban egyre nagyobb az elégedetlenség Aleksandar Vučić „autokrata” irányítása ellen.

A kormány elítélte a megmozdulásokat, mert álláspontja szerint azokat a nyugati országok finanszírozzák, hogy destabilizálják Szerbiát, és hogy az ellenzéket hatalomra juttassák.

A lap azt is megjegyzi, hogy a rendőrök a tüntetések előtt a tiltakozók egy részét felkeresték, és figyelmeztették őket arra, hogy megbírságolhatják őket, és jogi következményei lehetnek annak, ha részt vesznek a környezetvédelmi megmozdulásokon – közli az N1.