2022. január 29., szombat

Egyre inkább növekedik a lakások iránti kereslet

A járvány és a kereslet két ellentétes tényező, amelyek nagy hatással voltak a hazai építőiparra a tavalyi évben és az idén is – írja a 021.rs hírportál.

Az egyéb más építési munkálatokkal kapcsolatos gazdasági tevékenységeket nem elegendő csupán a kereslet szemszögéből megfigyelni. A vállalatok számos különféle építési munkálattal és szolgáltatással foglalkoznak és a Nova.rs hírportál forrásai szerint a többségük a tavalyi évben egyre növekvő haszonra tett szert.

Mihók Zoltán, a szabadkai SMB Mechanizáció és transport vállalatának vezérigazgatója szerint a tavalyi év kezdetén a piacon gyakorlatilag rendben ment az üzletelés, majd márciusban a járvány miatt ez a folyamat egy rövid időre megakadt, míg mindenki fel nem találta magát, hogyan is fognak a továbbiakban dolgozni.

– A tavalyi év végén az építési munkálatok nagyobb méreteket öntöttekaz egy évvel korábbi állapotokhoz képest. Ez a folyamat az idei évben is tapasztalható és még nagyobb növekedést értünk el. Ennek ellenére várakozásaim szerint a következő évben nem leszünk ilyen szinten, hanem valahol középúton – mondta Mihók.

Szavai szerint számos építőipari vállalat sikere a következő évben nagyban fog függeni a korábbiakban aláírt szerződésektől, míg a kereslet az árak változásához fog igazodni.

– A szakemberhiány már nem új keletű probléma, hanem már négy-öt éve tart, azzal, hogy a helyzet egyre rosszabb a munkások külföldre való távozása miatt - mondta Mihók.

Véleménye szerint a szükséges mesteremberek mellett az építészeti és gépészeti szakma minőségi oktatókban is hiányt szenved. Hozzátette, hogy mindezen szempont kihatással van a végső árra, de a minőségre is.