2022. január 22., szombat

Mit jelentenek a háztartási gépek új energiacímkéi A-tól G-ig?

Az energiahatékony háztartásbeli eszközök is villamos energiát takarítanak meg, ezáltal csökkentik a számlákat és a szén-dioxid-kibocsátást is. Az Európai Unióban március óta kötelező a háztartási gépek új energiacímkézése, nálunk szeptembertől alkalmazzák. Az energiaosztályok új skáláját is magával hozta, A-tól G-ig.

Mirko Đapić, az EU energiahatékonysági és környezetbarát tervezési projektjének munkatársa nyilatkozott a Szerbiai RTV-nek azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelniük a vásárlóknak.

Minden elektromos készüléken fel kell tüntetni egy energiahatékonysági címkét, de a polgárok panaszkodnak, hogy nem tudnak teljes körű tájékoztatást kapni az összes rajta lévő címkéről.

Az elektromos eszközökön elhelyezett címkék garantálják az energiahatékonyságot. A készülék energiahatékonysági skálája korábban tíz energiaosztályt tartalmazott, most pedig hetet.

Az A+, A ++ és az A +++ besorolást megszüntették. Jelenleg az a legenergiatakarékosabb háztartási készülék, amely A címkével rendelkezik és zöld színű, és így tovább egészen a G-ig, amely a legalacsonyabb energiaosztály. Ennek ellenére még mindig vannak a piacon régi címkés készülékek, ami megzavarja a fogyasztókat.

Mirko Đapić, az EU energiahatékonysági és környezetbarát tervezési projektjének munkatársa a Szerbia RTV-nek elmondta, hogy ez a címke harmadik felülvizsgálata. Az Európai Unióban vizsgálták felül először 1995-ben, másodszor 2012-ben, most pedig a harmadik felülvizsgálat elején tartunk. Egyelőre hat termék energiacímkéjét vizsgálták felül, ezek pedig a hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, televíziók, monitorok és izzók – magyarázta Đapić.

– A felülvizsgálat célja az innováció előmozdítása. Új módszereket vezettek be az energiaosztályok kiszámítására, bevezették a QR-kódot, amelyen keresztül hozzáférünk minden olyan adathoz, amelyet a gyártó köteles abban az adatbázisban rögzíteni - az energiacímke mellett egy információs lap is – tette hozzá.