2024. április 19., péntek

Az egyik legaktívabb civil szervezet Topolyán

A Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület ma jótékonysági koncertet rendez a moziteremben

A topolyai Kisbácska szklerózis multiplexben megbetegedetteket tömörítő civil szervezet az Ana és Vlade Divac Alapítvány pályázatának köszönhetően 87 500 dinárt nyert a szolidaritás programja megvalósításához. Nyeső Paul, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezt valójában a pandémia utóhatásainak a kezelésére szánták, ugyanis a bezártság, a folyamatos stressz, amit a járvány terjedése okozott, minden emberre kedvezőtlenül hatott.

A pályázati pénzből finanszírozott akció keretében a júniustól szeptemberig terjedő időszakban különböző műhelymunkákat szerveztek az egyesület tagsága számára. Profi előadókat is meghívtak, és új technikákkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az ott készült kézműves alkotásokból kiállítást rendeztek, amely a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében az ősszel egy hétig volt megtekinthető. Azt megelőzően az Expón is jelen voltak, külön standon mutatkoztak be egyesületként, és alkotásokat is bemutattak.

Az egyesület 2008-ban alakult meg, és azóta fontos szerepet tölt be a betegséggel küzdők érdekvédelme és segítése szempontjából. A szervezet az aktív és célirányos programokon kívül lelki segítséget is nyújt a tagoknak. Azok ugyanis, akik hasonló problémákkal küszködnek a mindennapok során, sokkal jobban meg tudják érteni egymást, sokat számít a tanács, a biztatás, a tapasztalatok megosztása. A tagság nagyon aktív, a közelmúltban fásítási és hulladékgyűjtő akciókban is részt vettek.

Nyeső Paul, a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület elnöke

Nyeső Paul, a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület elnöke

Nyeső Paul kiemelte, hogy nagyon nagy segítséget köszönhetnek a topolyai önkormányzatnak és a helyi közösségnek. Évekre visszamenőleg jó az együttműködés, az önkormányzat megértéssel viszonyul az egyesülethez, és folyamatosan segíti annak munkáját. Ennek köszönhetően gyógytornász és pszichológus hetente eljut a betegekhez, meglátogatja igény esetén az egyesület tagjait. Azt is ki kell emelni, hogy az önkormányzat helyiséget is biztosított az egyesület számára. Az úgynevezett új otthon épületében már használatba is vették azt. A helyiség adaptálása mintegy két és fél millió dinárba került. Az összegnek körülbelül a felét az illetékes minisztérium támogatásának köszönhetően sikerült biztosítani. A fennmaradt részt pedig szintén az önkormányzat fedezte, illetve támogatók, vállalatok és magánszemélyek segítségével sikerült megvalósítani a felújításokat. Mivel a tagság egy része a kishegyesi önkormányzat területén él, Kishegyes község is besegített.

A jövőbeni tervekről Nyeső elmondta, hogy továbbra is folytatni szeretné a kézműves-foglalkozások szervezését. Tervek között van a mini rehabilitációs központ működtetése, valamint kialakítottak már egy kis könyvtárat a székházukban, és azt is szeretnék bővíteni. Végül, de nem utolsósorban nem kisebb terveik vannak, mint hogy az egyesületet szolgáltatások nyújtására is bejegyeztethessék, ami újabb hatalmas minőségi előrelépés lenne. Ennek a licencnek a megszerzését követően különféle szolgáltatások nyújtására lenne jogosult az egyesület, mint a személyi kísérő vagy a házi ápolás.

A Kisbácska szklerózis multiplexben megbetegedetteket tömörítő civil szervezet szeretettel vár minden érdeklődőt a rokkantak nemzetközi napja alkalmából, december 3-án 16 órai kezdettel tartandó jótékonysági koncertre. Az eseményre a topolyai Művelődési Ház mozitermében kerül sor. Az est folyamán közreműködnek a Kodály Zoltán MMK és a Vuk Karadžić SZMK tagjai, valamint a Topolyai Alapfokú Zeneiskola növendékei. A belépő önkéntes adomány, amit jótékonysági célokra fordítanak.