2024. április 23., kedd

Advent a Tájház udvarán

Decemberben is érdekes és hagyományőrző programokkal várja a topolyai Tájház az érdeklődőket

A Szent Mihálytól karácsonyig elnevezésű programsorozat keretén belül az érdeklődők megismerhetik, illetve feleleveníthetik a karácsony előtti szokásokat és hagyományokat Topolyán. A Tájház udvarában egy hatalmas adventi koszorú is helyet kapott, melynek gyertyáit közösen gyújtják meg a decemberi programokon részt vevők. Crnkovity Edittel, a Művelődési Ház munkatársával a karácsonyváró programokról, az adventi gyertyagyújtásról beszélgettünk.

Hogyan vetődött fel az adventi koszorú elkészítésének az ötlete?

– Az év eleje a topolyai Művelődési Házban is, mint mindenhol, a tavalyi év értékeléséről szól. Ötleteket gyűjtünk, észrevételeket veszünk figyelembe, befogadjuk az építő jellegű kritikákat. A Művelődési Ház gondnoksága alá eső Tájház rengeteg lehetőséget kínál programsorozatok megszervezésére, így született meg az ötlet, a Szent Mihálytól karácsonyig elnevezésű programtervünk is. Most az adventi ünnepkört mutatjuk be, valamint az idén első alkalommal készítettünk egy hatalmas adventi koszorút a Tájház udvarán. Közösen gyújtjuk meg a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáit. Közben kézműves-foglalkozásokat tartunk, ezáltal felelevenítjük hagyományainkat. Még három alkalommal várjuk a kézműveskedni vágyókat, december 6-án, 13-án és 20-án. A foglalkozásvezetők a helyi és környékbeli civil szervezetek kézművesei, valamint a Művelődési Ház munkaközösségének tagjai. Természetesen itt is, mint mindenhol, elkerülhetetlen a jó csapatmunka, és ez most megvolt. A rendezvények előkészítésének oroszlánrészét a Művelődési Ház munkatársai végezték, de nem lett volna ilyen sikeres a lakossági felajánlások, a kézimunkacsoportok lelkes aktív segítői és a pedagógusok nélkül.

Milyen foglalkozásokkal várják az érdeklődőket?
– December 6-án karácsonyi ablakdíszt és hagyományos fenyődíszeket készítünk. Minden bizonnyal a Mikulás is meglátogat bennünket, ugyanis a pályázat részeként népi fajátékokkal gazdagodik majd a Tájház. A játékok kidolgozása folyamatban van, amire a temerini Lukács Imre asztalost, néptáncoktatót kértük fel. Decemberi foglalkozásaink során a gyermekek kipróbálhatják őket. A huszonkét komplettből álló mozgatható népi játszótér a továbbiakban is emeli majd a Tájház programkínálatát. December 13-án lucabúzát ültetünk, és megkóstoljuk a lucapogácsát is. A zárórendezvényt december 20-án tartjuk. Délelőtt kézműveskedünk, feldíszítjük a Tájház hagyományos karácsonyfáját, majd délután a topolyai Kodály Zoltán MMK betlehemezőit várjuk, akik a szeretet gyertyáját gyújtják majd meg. Az eddigi foglalkozásokon szervezett óvodai és általános iskolás csoportok vettek részt, de már a Mezőgazdasági Iskolához tartozó diákotthon néhány lakója is csatlakozott a foglalkozásokhoz. Egyre többen érkeznek egyénileg is, szülők kíséretében.
Mikor gyújtják meg a következő gyertyát?
– A gyertyagyújtás mindig hétfőn délután történik. Az első gyertyát a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Alma csoportja gyújtotta meg Fekete Edit óvónővel. A remény fényét december 6-án délután fél négykor a Művelődési Ház Mosolycsaló gyermekcsoportja lobbantja lángra.

A rendezvénysorozat minden foglalkozása ingyenes. A szervezők kérik a foglalkozásokra a csoportos, illetve az egyéni résztvevők előzetes bejelentkezését a Művelődési Ház Facebook-oldalán vagy a 024/713-515-ös telefonszámon.
A Szent Mihálytól karácsonyig rendezvénysorozat a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatain elnyert támogatásából valósul meg.