2024. április 25., csütörtök
TORNYOS

Porcukros álmok

Homolya Renátával tortakészítésről, süteménysütésről, tervekről

A tornyosi Homolya Renátánál jártam a napokban, aki cukrászattal foglalkozik, aprósüteményeket és tortákat készít. Párjával Zentán élnek bő másfél éve, miután hazaköltöztek Németországból. Otthonában került sor a beszélgetésünkre, ezen belül is a konyhájában, ahol a varázslat történik. Amint beléptem, rögtön olyan hangulat és látvány fogadott, hogy itt bizony mindig komoly munka folyik. Egy egész szekrénnyi felszerelés, gépek, mixerek, különböző tortaformák, szakácskönyvek és apró eszközök tárháza tárult elém.

Renáta egészen korán megismerkedett ezzel a szakmával, otthon családon belül is sokat segített édesanyjának a születésnapokra való előkészületekben. Napról napra nagyobb részt vállalt a tortakészítésekben, míg végül már maga is meg tudta sütni a finomságokat. Középiskolai tanulmányai is kapcsolódtak mindehhez, hiszen élelmiszeripari technikusnak tanult. Osztályfőnöke is a segítségére volt, különböző rejtelmekbe vezette be, mint például a házi fondant készítése, amit természetesen otthon rögtön ki is próbált édesanyja felügyelő tekintete mellett. Külföldi tartózkodásuk során kezdett el először rendelésre édességet csinálni.
– Az ismerősök és a rokonok folyamatosan biztattak, hogy próbáljam meg a tortakészítést rendelésre is, hiszen olyan szépeket és finomakat csinálok itthon. Sok gondolkodás után úgy döntöttem, belevágok, hiszen nincs vesztenivalóm – mesélte Renáta.
– Emlékszem, legelőször egy férfi testvérpár kért tőlem egy tortát, amiért ötven kilométert utaztak. Biztosan elégedettek voltak a munkámmal, hiszen újra rendeltek, akkor is, amikor távolabb költöztek tőlem, de így is vették a fáradságot, és eljöttek a finomságért. Ez egyfajta megerősítésként is szolgált nekem, hogy ezzel foglalkoznom kell a jövőben is – folytatta.

Renáta a hazaköltözésüket követően egy pékségben kezdett el dolgozni, de ezzel a munkával nem tudott azonosulni. Közben sok tortarendelés érkezett, így a mellett döntött, hogy felmond, és a saját útját járja, ami, úgy tűnik, be is vált.
– Ez a hobbi főállássá nőtte ki magát, nagyon szeretem, és szívből jön minden, egyáltalán nem esik nehezemre. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezik, amik természetesen nagyon jólesnek. Anyagi vonzata is van a dolognak, hiszen mindenki pénzből él, számomra ez egy szűkebb fizetést jelent, de persze ez attól is függ, milyen hónap van, hiszen az ünnepek környékén mindig több a rendelés – mesélte a fiatal nő.
Egész széles a repertoár, amiből válogatni lehet, 10–12 fajta aprósüteményt készít, többek között zserbót, mézes krémest, kozák sapkát, lakodalmas barackot és még sok mást, valamint kívánság szerint tortákat és pohárkrémeket is.

Renáta mindig új receptek után kutat

Renáta mindig új receptek után kutat

– Az egészséges kategóriára is egyre nagyobb az igény, úgymint a diabetikus vagy a laktózmentes fajták. Ezek először óriási kihívást jelentettek, hiszen olyan alapanyagokból kell összeállítanom a tortát, ami biztosan nem fog allergiát okozni a megrendelőnél. Sikerült megoldanom a felmerülő problémákat, beszereztem a kellő alapanyagokat, és folyamatosan igyekszem fejleszteni magam, rengeteg videót nézek az interneten, vagy ezzel kapcsolatos blogokat bújok nap mint nap. Egy képzésen is szerettem volna részt venni, de az egyelőre nem valósult meg, viszont a terveim között szerepel, hiszen mindig van hová fejlődni, saját magam és a vásárlóim érdekében is. Ha már a fejlődésnél tartunk, meg a terveknél, a gyerekkori álmom egy saját cukrászda, és e felé próbálom egyengetni az utam, nagyon szeretném, ha sikerülne. Igazság szerint elég nagy a konkurencia, sokan foglalkoznak a környékben tortasütéssel. Mégis úgy gondolom, hogy lehet ebben a szakmában érvényesülni, hiszen mindenki másképp készíti el a süteményeket és a tortákat, más az alapanyag, más az előkészítés. Az ember beleteszi egy kicsit a saját ötleteit is, ezzel lehet variálni, így lesz változatos. A vásárlók szempontjából is előnyös ez, hiszen attól rendelnek, akiknél az édesség számukra a legszimpatikusabb, legízletesebb. Ezáltal valójában reklámra sem kell pénzt és időt fordítanom, hiszen eladják magukat a torták, amennyiben az íz és a kinézet kiváló – mesélte Renáta.

Kérdésünkre elmondta, hogy amióta hazaköltöztek Németországból, vagyis az elmúlt 16 hónapban mintegy 90 tortát készített el, ami arra enged következtetni, hogy tényleg van igény a finomabbnál finomabb tortáira. Tortasütő mesterünk munkái megtalálhatók saját Facebook-oldalán.