2024. április 25., csütörtök

Új köntöst kap a színházterem

Tartományi támogatással megkezdődött az egykori szenttamási szövetkezeti otthon felújítása

Jövő őszre a szenttamási Kultúrotthon egy teljesen felújított és kibővített épületbe költözhet, nyilatkozta szenttamási látogatásán Igor Mirović tartományi kormányfő, miután vendéglátóival megtekintette az egykori szövetkezeti otthonban folyó munkálatokat. Mint elhangzott, a felújítás első fázisára a tartományi költségvetésből 40 millió dinárt biztosítottak.

− Az épület 1955-ben épült Đorđe Tabaković ismert építész tervei alapján, és az idén a szenttamási önkormányzattal, a kivitelezővel és munkatársaimmal hozzáláttunk a jövőbeni kulturális központ felújításának első fázisához. Megbeszéltük, hogy a tartományi költségvetés elfogadását követően a második fázisra is biztosítunk eszközöket, és bízom abban, hogy ezzel összhangban jövőre folytatódnak a munkálatok. Az épület teljes felújítása őszre várható, amikor a kultúrával foglalkozók beköltözhetnek – mondta Mirović.

Szavai szerint a tartományi kormány támogatásával jelenleg több településen folyik a kulturális intézmények felújítása: Sóvén (Ravno Selo), a magyarkanizsai községhez tartozó Fogadjisten (Velebit), valamint a szerémségi Kékesen (Golubinci). Kiemelte, a jövő évi tartományi költségvetésben már biztosítottak eszközöket az újvidéki M Stúdió teljes felújításához, amely továbbra is ugyanazt a funkciót látja el, amit eddig.

− Jól látható, hogy az idei és a jövő évi költségvetésben jelentős eszközöket biztosítottunk a kulturális intézmények felújítására, valamint a kulturális tartalmakra Újvidéken, továbbá a tartomány kisebb településein, és ezt a gyakorlatot folytatni szeretnénk az elkövetkező években is – fogalmazott a tartományi kormányfő.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, az egykori szövetkezeti otthon felújításának első fázisa a falak szigetelését, a tető teljes körű felújítását, a padlózat és az épület homlokzatának javítását, valamint az egykori öltöző bővítését foglalja magába.

− Elégedettek vagyunk a munkálatok ütemével, és amennyiben minden a tervek szerint halad, az első fázis a jövő év márciusában befejeződik. A szenttamásiak régóta várnak ennek a projektumnak a megvalósítására, hiszen az 1955-ben épült szövetkezeti otthon több mint egy évtizede használaton kívül van, és az épületen nem történtek felújítások. Személy szerint bízok abban, hogy hamarosan kezdetét veszi a felújítás második fázisa, és hogy a Kultúrotthon megszokott tartalmai hamarosan itt lesznek megtekinthetők – fogalmazott Szenttamás polgármestere.