2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Lalović magyar állami kitüntetésben részesült

Áder János magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári fokozatát adományozta Nenad Lalovićnak, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) vezetőjének, aki a kitüntetést Németh Szilárd államtitkártól, a magyar szövetség (MBSZ) elnökétől vette át szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportcsarnokában. Az ez alkalomból rendezett csepeli ünnepségen felolvasták a magyar államfő által írt hivatalos okiratot, mely szerint a szerb sportvezető a kitüntetést a „hazai és nemzetközi birkózósportág fejlesztését és népszerűsítését elkötelezetten szolgáló, sikeres munkája elismeréseként” érdemelte ki.

A szerdai eseményen nem csupán az állami elismerést kapta meg Lalović, hanem egyúttal szerződést is írt alá Süle Lászlóval, a KIMBA kurátorával arról, hogy az akadémia az UWW partnere lesz a világ birkózásának fejlesztésében. A megállapodás alapján az akadémia lesz a helyszíne több nemzetközi birkózóversenynek, edzőtábornak, szemináriumnak és más szakmai programoknak is.

Lalović beszédében kiemelte, rendkívül megtisztelő számára a magyar kitüntetés: „Ez az elmúlt hét-nyolc év munkájának, tehát a múltnak szól, de hasonlóképp büszke vagyok a KIMBA-val most megkötött megállapodásra is, ami viszont már a jövőnek szól, a sikeres szerb–magyar közös munka eredményeként” – mondta.

Az ünnepségen mások mellett Željko Trajković, a szerb szövetség elnöke, az MBSZ részéről Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató, világbajnok, valamint Hegedüs Csaba korábbi elnök, a KIMBA szakmai főtanácsadója, a magyar birkózósport legendás olimpiai bajnoka, továbbá az idei, tokiói ötkarikás játékokon aranyérmes Lőrincz Tamás is részt vett.

Balról jobbra: Süle László és Nenad Lalović aláírja az UWW és a KIMBA közötti szerződést, Németh Szilárd társaságában (Fotó: MTI)

Balról jobbra: Süle László és Nenad Lalović aláírja az UWW és a KIMBA közötti szerződést, Németh Szilárd társaságában (Fotó: MTI)