2022. augusztus 14., vasárnap

Nagy lehetőséghez jutott a zentai születésű Albek Anna

A zentai születésű, adán nevelkedett Albek Anna a magyar női kézilabda-válogatott tagjaként éppen huszadik születésnapján debütálhatott a spanyolországi tornán, amit egyből góllal hálált meg a szlovákok elleni nyertes nyitó meccsen – írja a Nemzeti Sport.

A junior Eb-aranyérmes játékos a grazi évek után 2020 nyarától a Bundesligában szereplő Metzingen tagja. Tomori Zsuzsanna távolmaradása nyitotta meg az utat a tehetséges jobbátlövő előtt a magyar női kézilabda-válogatott szűkített világbajnoki keretébe.

Albek Anna úgy nyilatkozott, hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy ilyen fiatalon részt vehet a világbajnokságon, sőt góllal is meghálálhatta a bizalmat. Mint mondta, itthonról folyamatosan kapja az üzeneteket, hogy mennyire büszkék rá. Úgy érzi a csapat is jól fogadta.

– A meccs után este felköszöntöttek a lányok, három kis tortát kaptam, és még énekeltek is nekem – nyilatkozta a fiatal sportoló, akiben saját elmondása szerint a bemelegítéskor még volt némi feszültség, de miután beállt, már nem izgult.

A szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir hosszútávon gondolkodik Annával kapcsolatban.

– Magas, balkezes, lövő és hármas védő: nem nagyon látok a magyar mezőnyben hasonló paraméterekkel rendelkező játékost, és nem csak a korosztályára gondolok – nyilatkozta a szakember. Kihangsúlyozta, Albek Anna beválogatása részben megelőlegezett bizalom volt, de Tomori visszalépése megnyitotta előtte az utat. 

– Még fiatal, ezért is kap kevesebb időt a játékra, de eddig a franciák és a szlovákok ellen sem lógott ki a sorból. Fejlődnie kell sok mindenben, ráadásul a klubjában előtte van egy német válogatott játékos. Olyan csapathoz kellene igazolnia, ahol több lehetőséget kap, muszáj lenne ezt meglépnie. Nagy szükségünk van hármas védőre, nincs igazán konkurencia ezen a poszton – mondta el a Nemzeti Sportnak Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.